Zlepší vám opravdu krokoměry a fitness měřiče kondici?

Výrobci krokoměrů a fitness měřičů rádi lákají ke koupi tím, že inteligentní software pomáhá uživatelům zvýšit svou fyzickou aktivitu a tím zlepšit svou kondici a zdraví. Rozsáhlý mezinárodní experiment ale odhaluje, že je to sice hezká teorie, ale neopírá se o praxi. Lidé používající podobné přístroje, aplikace a software totiž nezvýší aktivitu natolik, aby to mělo jakýkoli vliv na jejich zdraví. A to ani v případě, že jsou motivováni penězi.

Studii s tímto závěrem publikoval mezinárodní tým vědců, který sledoval osm set lidí po dobu jednoho roku při užívání podobného zařízení, v jejich případě Fitbit Zip.

Vědci měřili u všech počet kroků za den, ale také jejich fitness režim, míru pohybu, cvičení, váhu, krevní tlak, kondici dýchací a oběhové soustavy, a to na začátku, v polovině a na konci experimentu. Třetina osob dostávala peníze za zvýšení aktivity, třetina byla motivována charitou a třetina nijak.

Jen osoby dostávající za počet kroků peníze zvýšily v první polovině roku svou fyzickou aktivitu. Ale po roce byli zpět na stejné úrovni pohybových aktivit a míře cvičení jako před začátkem studie. Nemotivovaly je tedy ani finanční výhody. Největší zvýšení aktivity mezi začátkem a koncem studie prokazovali jedinci nemotivovaní ničím (penězi ani charitou). Jenže u nich bylo navýšení tak mírné (jen šestnáct minut týdně), že nedošlo k žádné změně v celkové kondici. Jinými slovy to nepřispělo nijak k zlepšení zdraví.

„Nenašli jsme žádné důkazy, že by podobné zařízení podpořilo hubnutí nebo zlepšilo krevní tlak či kondici srdce a dýchání, a to s finanční motivací ani bez ní. Nositelné měřiče pohybu jsou stále populárnější. Nicméně naše závěry dokazují, že nebudou v žádném případě zázračným lékem na rostoucí počet civilizačních chorob,“ tvrdí autor výzkumu profesor Eric Finkelstein.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat