Proč si dopřát ovesnou kaši každý den?

Nikoli quinoa či chia semínka, ale obyčejný oves je superpotravinou dneška, na níž žádné přes půl planety dovážené plodiny ani zdaleka nemají ve významu pro zdraví člověka. Ovesné vločky pojídané ve formě kaše každý den ráno totiž dokážou výrazně snížit hladinu nezdravého a naopak zvýšit hladinu zdravého cholesterolu tak, že podporují kondici srdce a cév a chrání před infarktem a mrtvicemi.

Podle kanadských vědců pojídání ovesných vloček souvisí se snížením tří zásadních znaků pro zvýšené riziko onemocnění srdce a cév. A to dokonce i u osob trpících diabetem 2. typu.

Ovesné vločky jsou bohaté na betaglukany patřící mezi rozpustnou vlákninu, která snižuje vstřebávání sacharidů do krevního řečiště. Tím brání dramatickému kolísání hladiny krevní glukózy a inzulinu. Přitom je známo, že prudký nárůst hladiny glukózy je provázen prudkým nárůstem hladiny inzulinu, který zahájí ukládání glukózy do tukových zásob v těle.

„Dieta o obohacená o asi 3,5 gramu betaglukanů z ovesných vloček souvisí s mírným snížením hladiny LDL cholesterolu, ale také non-HDL cholesterolu a apoB,“ tvrdí profesor Vladimir Vuksan z Toronta.

Proč si dopřát ovesnou kaši každý den?

Ovšem pozitivní vliv na hladinu cholesterolu není jediným způsobem, jak ovesné vločky chrání naše zdraví!

Vločky obsahují spoustu vlákniny (rozpustné i nerozpustné), která se – kromě již výše zmíněného účinku na cholesterol – postará i o správné fungování našeho zažívání. Pokud vás trápí potíže jako zácpa nebo nepravidelné vyprazdňování, je pro vás ovesná kaše k snídani tím pravým.

A když už jsme zmínili snídani, přibližně šálek ovesné kaše vám zajistí 150 kalorií (ideální, pokud si hlídáte váhu), 4 gramy vlákniny a 6 gramů bílkovin. Taková kombinace vás spolehlivě zasytí na celé dopoledne, takže nebudete v pokušení vybrakovat v práci ještě před obědem automat.

Ovesné vločky vašemu organismu zajistí spoustu důležitých minerálů, především hořčík, fosfor, zinek, selen a železo. Kromě toho jsou bezlepkové, takže si je může dopřát opravdu každý (jen dejte pozor, pokud si kupujete vločky ve směsích – občas do nich výrobce přidá látky, které lepek obsahují).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat