Nedostatek vitaminu D způsobuje deprese

V zimě je sluníčka opravdu poskromnu. A pokud konečně vysvitne, tak slunění zase brání zima, mrazy, sníh, popř. vítr. Ale je dobré vědět, že vitamin D potřebujeme právě i v zimě. Jeho nedostatek může vést k depresím, které jsou během zimních měsíců stále častější.

Nedostatek vitaminu D způsobuje také osteoporózu a snížení libida. Ale nový výzkum z Norska dokazuje, že má také přímý vliv na sekreci dopaminu v mozku. V zimním období je tak namístě konzumace tučných ryb či vitaminových doplňků, které vitamin D tělu dodají.

„Vztahy mezi sníženou hladinou vitaminu D a zvýšením negativních a depresivních symptomů a snížením rychlosti mentálních funkcí a slovní plynulosti jsou dobrými argumenty pro další výzkumy na toto téma v široké populaci,“ tvrdí psychiatři z Norska, podle nichž lze potravinovými doplňky s vitaminem D podpořit léčbu depresí a psychóz.

Sezónní afektivní porucha každý rok v zimě postihne miliony lidí.

Přirozené zásobování

Existuje několik způsobů, jak nedostatek vitaminu D doplnit. Přirozeně bohaté potraviny na vitamin D jsou ryby či rybí olej. Mléko a kojenecká výživa jsou často uměle obohacovány o vitamin D. Ten může být dále obsažen v jogurtech, sýru cottage či v cereáliích obohacených o vitaminy.

Ryby by měly být zcela přirozenou součástí našeho jídelníčku a je až s podivem, jak málo jich my Češi zkonzumujeme. Přitom nám kromě jiných živin mohou výrazně pomoci i s dostatečným příjmem vitaminu D. A na jaké rybky se zaměřit? Na lososa, makrelu, sardinky, sledě, halibuta, ale také pstruha (a neopovrhujte ani typickým českým kaprem – že jste ho neměli rádi v dětství, neznamená, že vás teď jeho úžasná chuť nenadchne!).

Na rozdíl od mořských ryb, které v Česku nemají zas takovou dlouholetou tradici (i když k dostání jsou v každém supermarketu a ani cena některých z nich není v porovnání s jiným masem vysoká), tak sušené houby najdete snad v každé domácnosti. Houby samy o sobě příliš vitaminu D neobsahují. Jenže mohou! Jak? Prostě je usušte na slunci. Tak jako my lidé vstřebáváme vitamin D ze slunečních paprsků, tak i houby jej dokáží ze slunce absorbovat. I uprostřed zimních plískanic si tak můžete dopřát úžasnou hostinu se spoustou vitaminu D, který vaše houby „nachytaly“ během sušení v létě.

Kam nechodí slunce, chodí lékař

Pravidelné vycházky venku mohou pomoci udržet hladinu vitaminu D na dostatečné úrovni. Proto využijte každý slunečný den k procházkám a nastavujte paprskům obličej. Vaše tělo to určitě ocení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat