Jak stres vyvolává obezitu?

Stres vyvolává obezitu. Ale nejen tím, že člověka pod tlakem nutí přejídat se tučnými a na sacharidy bohatými pokrmy, nýbrž rovněž fyziologicky přímým působením na buňky. Stresové hormony totiž mění normální buňky v tukové a podporují vznik tukových tkání v podkoží na břiše a kolem vnitřních orgánů. U obézních lidí je tento efekt o to vyšší, takže jsou lapeni v začarovaném kruhu.

Stres produkuje hormon Adamts1, který podle vědců ze Stanfordu krom jiného generuje tukové buňky. Navíc je tvoří z normálních buněk a o to intenzivněji, o co víc už v těle tukových buněk člověk má.

Řešení? Přestat pracovat ve stresujícím prostředí a změnit svůj životní styl. Obézní člověk žijící v neustálém stresu prakticky nemůže zhubnout.

„Myslíme si, že tento hormon signalizuje tělu, že přicházejí těžké časy, snaží se tak uložit co nejvíc dostupné energie, kterou tělo přijímá,“ vysvětluje docent Brian Feldman ze Stanfordské univerzity, jemuž se podařilo prokázat, že Adamst1 vyvolává tvorbu tukových buněk.

Stresovaný člověk má potřebu jíst tzv. komfortní jídlo – tučné a bohaté na cukry. To jednoduše proto, aby mohly jiné hormony zahájit produkci tukových buněk a uložit si zásoby.

A řešení? Rozhodně žádný lék, který by potlačoval funkci tohoto hormonu. Tělo by tak jako tak přijímalo hodně tuku do krve a ten by pak musel někam plynout. Do jater či svalů, což není nejlepší řešení a může metabolismu jedince ještě víc ublížit. Proto je jediným řešením skutečně odstranit příčinu, nikoli zakrývat symptomy. A odstraněním příčiny je změna života a zbavení se zdroje stresu.

První pomoc na talíři?

Polud už se ale ocitneme ve stresové situaci, může nám paradoxně jídlo pomoci. Ovšem nesmíme si na talíř nandat obří porci tučných a sladkých pokrmů! Jaké pochoutky nám pomohou přemoci nával stresu, aniž by způsobily přibývání na váze?

Dopřát si můžete třeba ovesnou kaši s ovocem, celozrnné sušenky (s nízkým obsahem cukru), voda s citronem, oříšky, heřmánkový čaj nebo hořká čokoláda (ne celá tabulka, samozřejmě).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat