Nejčastější zlozvyky, které nám překvapivě prospívají

Většina zlozvyků, které máme, nám buď škodí, nebo z nich našemu okolí "tiká oko". Jenže jak se ukazuje, některé z nich nám mohou paradoxně i prospívat! Tedy podle vědců.

Pokud tedy patříte k lidem s následujícími zlozvyky, nemusíte se jich za každou cenu zbavovat.

Zlozvyk č. 1: Kousání nehtů

Tento zlozvyk se snažíme odnaučovat už i malé děti. Ovšem někteří z nás si ho nesou až do dospělosti. A i když je okusování nehtů považováno za nehygienické (což je) a neestetické (už jste někdy viděli esteticky okousané nehty?), australští vědci nedávno přišli s tvrzením, že by nám vlastně mohlo do jisté míry i prospívat. Jak? Ačkoli to zní dosti nepravděpodobně, kousání nehtů posiluje imunitu a může u dětí předcházet vzniku některých alergií. Nicméně výzkumníci jedním dechem dodávají, že okusování nehtů by se samozřejmě nemělo podporovat – jen není, jak se zdá, zas až tak škodlivé, jak bychom si mysleli (tedy pokud se vám za nehty neskrývá například virus žloutenky apod.).

Zlozvyk č. 2: Zpívání ve sprše

Pokud nemáte hlas jako Whitney Houston, nebudou z vašeho zvyku prozpěvovat si ve sprše nadšení ani vaši nejbližší, ani vaši sousedi. Protože i když si myslíte, že šumění vody vaše hlasové projevy přeruší, není tomu tak. Jenže to vůbec není důvod, abyste se zpěvu ve sprše vzdávali! Bylo totiž prokázáno, že dokáže posílit imunitní systém, snižovat riziko cévní mozkové příhody, odbourávat stres a bojovat s depresemi. Při zpívání totiž zapojujeme ta správná centra v mozku. A tak byste ve skutečnosti měli zpěv rozšířit i na jiná místa než jen na koupelnu!

Zlozvyk č. 3: Ošívání se

U dětí je poměrně běžné, že chvíli neposedí, neustále sebou různě vrtí, poklepávají si nohou apod., jenže řada z nás si takové chování, které je okolím považováno za zlozvyk, nese i do dospělosti. Ovšem z hlediska našeho zdraví je to skoro výhoda! Podle britských vědců totiž u žen, které mají sedavé zaměstnání, pomáhá nejrůznější ošívání se navyšovat podíl fyzické aktivity a tím přispívá k jejich lepšímu zdravotnímu stavu (v porovnání se ženami, jež také celý den prosedí za stolem, ale tímto zlozvykem netrpí).

Zlozvyk č. 4: Pobroukávání si

Kolikrát už jste na ulici viděli někoho, kdo se zavřenými ústy vydával jakýsi monotónní zvuk či si tak pobroukával „pod vousy“? A možná jste se občas při této činnosti přistihli sami (třeba pod vlivem udivených pohledů vašeho okolí). Na tom není nic divného, právě naopak! Podle jedné studie takovéto pobroukávání dokáže nejen zklidňovat, ale i snižovat krevní tlak.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat