I půl hodinka jízdy na kole za týden pomůže zdraví

Nedostatek pohybu souvisí výrazně s rizikem srdečního infarktu. Dánští a švédští vědci tvrdí, že pro snížení tohoto rizika stačí učinit málo. Třeba začít jezdit do práce na kole. Ideální je strávit na sedle devadesát minut týdně. Ale už pouhá půlhodina vede ke snížení rizika. Podle autorů studie lze pomocí jízdy na kole předejít až sedmi procentům ze všech infarktů.

To je s ohledem na četnost výskytu srdečních příhod ohromné číslo týkající se tisíců lidí. Dánští vědci sledovali pětačtyřicet tisíc osob ve věku padesát až pětašedesát let. U těch, kteří jezdili na kole aspoň devadesát minut týdně, bylo riziko infarktu o čtyřiadvacet procent nižší. Ale už půlhodina jízdy týdně snížila riziko o šestnáct procent. Ideální mírou pro dostatečný zdravotní účinek je pak sto padesát minut týdně.

„Najít si čas na cvičení může být obtížné pro většinu lidí, takže odborníci pracující na poli prevence onemocnění oběhové soustavy by měli podporovat jízdu na kole jako způsob dopravy,“ tvrdí doktor Anders Grøntved z Jihodánské univerzity.

S podobnými závěry přišel i profesor Paul Franks z Lundské univerzity. „Dobrou zprávou našich výsledků je, že nikdy není pozdě na to, začít být fyzicky aktivní,“ tvrdí Franks.

Jenže kanadští vědci varují před rychlou jízdou ve městech, kolem velkých dopravních tepen a tam, kde je vzduch plný znečištění. Rychlá jízda totiž prospívá cévám a srdci, ale také se při ní vdechuje více vzduchu do plic a hlouběji do plicních sklípků. A když se vdechuje znečištěný vzduch, zvyšuje se tím riziko astmatu, rakoviny plic a dalších onemocnění.

Malé změny, velké výsledky

Nejste-li zrovna nadšeným cyklistou nebo nemáte možnost na kole jezdit, existují i další způsoby, jak upravit svůj životní styl, abyste riziko infarktu snížili. Jaké?

Pozor na cholesterol

Mezi nejrizikovější faktory vzniku srdečního infarktu patří cholesterol. Pokud je jeho hladina dlouhodobě zvýšená, funguje jako skrytý nepřítel, protože nebolí. Způsobuje však kornatění tepen. Nejdůležitějším preventivním opatřením je zdravý životní styl a vhodný jídelníček.

Choďte na prevenci

Pokud se chystáte více dbát o své srdce a celkové zdraví, není od věci udělat základní krok – seznámit se s vlastním zdravotním stavem. Každé dva roky byste proto měli navštívit svého praktického lékaře, který sérií vyšetření a diagnostických testů odhalí, zda nepatříte do kategorie lidí se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních a dalších chorob. Při jakékoli odchylce od normy vám pak lékař nabídne účinnou léčbu.

Nepodceňujte tlak

Správná strava výrazným způsobem snižuje krevní tlak. Ve vašem jídelníčku by proto rozhodně neměly chybět ryby a další potraviny bohaté na nenasycené mastné kyseliny, dostatek ovoce i zeleniny. Blahodárné účinky má také kyselina listová, kterou obsahuje například květák, brokolice, avokádo nebo pomeranče. Kyselina listová se účinně se podílí na snižování hladiny homocysteinu v krvi, který zvyšuje riziko srdečních onemocnění.

Zahoďte cigarety

Omezte kouření, nebo ještě lépe, úplně s tímto zlozvykem skoncujte. V opačném případě se totiž vystavujete dvakrát vyššímu riziku infarktu než nekuřák, zvláště pak, jestliže vykouříte denně krabičku cigaret. U kuřaček je toto riziko ještě vyšší, pokud zároveň užívají hormonální antikoncepci. Kouření navíc snižuje zásobování krve kyslíkem, což má za následek vyšší náchylnost srdečních buněk k poškození.

Naučte se relaxovat

Nepříznivý vliv na srdce má také stres. Pokud jste dlouhodobě pod velkou psychickou zátěží, dochází k nadměrnému vyplavování stresových hormonů do krevního oběhu. Každý člověk se však vyrovnává se stresem jinak. Zkuste si několik způsobů, které vám pomohou stres lépe zvládat. Začít můžete třeba u pravidelných relaxačních desetiminutovek nebo sportování, které vylučuje do těla endorfiny, takzvané hormony štěstí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat