Čtyři lžíce řepkového oleje denně spalují tuky na břiše

Řepkový olej byl v minulosti haněn kvůli vysokému obsahu kyseliny erukové, která není pro zdraví člověka dobrá. Nové kultivary plodin ale obsahují této látky jen minimum a řepkový olej právem patří mezi nejzdravější ze všech olejů. Vědci z Pensylvánie teď prokázali, že jeho konzumace zastudena – ve výši čtyř polévkových lžic denně – pomáhá spalovat tuky na břiše. Jedná-li se o olej lisovaný za studena.

Pěstování řepky je v posledních letech kontroverzní téma. Krom přemíry žlutých polí v krajině je zmiňován mnohem horší fakt, při pěstování řepky se používá několikrát za sezónu postřik pesticidy, které poškozují přírodu a mají negativní vliv i na zdraví člověka. Většina dnes pěstované řepky však končí jako bio palivo.

Řepku bychom neměli zatracovat z hlediska výživy, což její producenty potěší. Olej lisovaný zastudena z moderních odrůd řepky, které neobsahují téměř žádnou kyselinu erukovou, je totiž nejen výborný na smažení, ale také skvělým zdrojem mononenasycených a polynenasycených (omega-3 a omega-6) mastných kyselin. Při konzumaci čtyř polévkových lžic denně dokáže spálit kolem sta gramů břišních tuků za měsíc bez změny životního stylu.

Prokázali to během experimentálního výzkumu vědci z Penn State University. Kdo tak zařadí řepkový olej do zdravé stravy a spojí s pravidelným pohybem, může se rychleji zbavit nebezpečných a také nevzhledných zásob tuků na břiše.

„Viscerální či jinými slovy břišní tuk zvyšuje riziko onemocnění oběhové soustavy a také souvisí se zvýšeným rizikem takových stavů, jako jsou metabolický syndrom a diabetes typu 2. Mononenasycené tuky v řepkovém oleji snižují přímo tyto zásoby tuku, které mají negativní vliv na zdraví,“ tvrdí profesorka Penny Krisová-Ethertonová z Pensylvánie.

Mononenasycené mastné kyseliny pomáhají odbourávat cíleně tuky na břiše. V řepkovém oleji tvoří až šestašedesát procent objemu. Kolem třiceti procent tvoří polynenasycené mastné kyseliny (omeg-6 a omega-3), které jsou zase prevencí Alzheimerovy choroby, stárnutí, chorob srdce i rakoviny. Zbytek tvoří kyseliny nasycené, palmitová a stearová (do devíti procent objemu), které jsou pro zdraví méně příznivé. Ale je jich v řepkovém oleji tak málo, že při střídmé konzumaci neškodí.

Tuky a hubnutí? Ano!

Už poměrně dlouho se ví, že odbouráme-li ze svého jídelníčku veškeré tuky, hubnutí nám nepůjde nijak snadno. Některé tuky zkrátka potřebujeme, dokonce nám mohou s hubnutím pomoci. Naopak je potřeba omezit přísun jednoduchých sacharidů a škrobů a zvýšit přísun nenasycených mastných kyselin.

Mezi nejlepší zdroje zdravých mastných kyselin patří kokosový ořech, avokádo, losos, lněné semínko, ořechy, z nich hlavně mandle, vlašské a makadamové ořechy, vaječné žloutky, olivový či zmíněný řepkový olej, ale také máslo ghí (přepuštěné čištěné kravské máslo).

Všechny tyto potraviny by měly být střídmě zastoupeny v jídelníčku každý den.

„Zvýšený příjem nenasycených mastných kyselin snižuje hladinu nezdravého cholesterolu v krvi, nezatěžuje srdce a oběhovou soustavu ani játra a přispívá k odbourávání tuku v oblasti břicha,“ tvrdí britská dietoložka Annie Lawlessová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat