5 podzimních dobrot pro dokonalou postavu. Zkusíte je?

Máte pocit, že podzim není na hubnutí to správné období? Pak vás vyvedeme z omylu! Podzim nenabízí jen posvícení a další, naší linii ne příliš přátelské události, ale také několik sezónních potravin, které vaše tělo bude milovat.

Takže jaké dobroty nám na podzim pomohou obléknout vysněnou velikost oblečení?

1. Jablka

Tohle ovoce je pro podzim zcela typické. Nepotřebujete koukat po plodech z exotických krajin, úplně stačí porozhlédnout se po zahradě, případně na trhu či v supermarketu. Nejenže dodají našemu tělu spoustu vitaminů a minerálů, ale také obsahují vysoké množství vlákniny, jež pomáhá zažívání a dokáže nasytit. Navíc mají poměrně málo kalorií.

Jablka nemusíte jen chroupat syrová (i když v tomto stavu z nich dostanete nejvíce živin), skvělá jsou i povařená nebo usušená – takové křížaly jsou skvělou alternativou chipsů pro zimní večery u televize.

2. Dýně

Zatímco ještě před pár lety nebyly v našich zeměpisných šířkách dýně skoro vzácností a v supermarketech aby je člověk hledal s lupou v ruce, dnes jsme jimi skoro zaplaveni. A to je rozhodně dobře! Na trhu najdete spoustu různých druhů dýní, ze kterých můžete podle chuti vybírat. Jedno však mají všechny společné – vysoký obsah vlákniny, ale také vitaminů, minerálů a dalších antioxidantů.

Pokud si hlídáte postavu, budou dýně vaším spojencem – stačí je totiž jen upéct v troubě s trochou olivového oleje a vaším oblíbeným kořením a získáte nízkokalorickou (ale úžasně dobrou) večeři, která uspokojí nejen chuťové buňky, ale i kručící žaludek.

3. Dýňová semínka

Pokud semena z dýní, která před samotnou přípravou téhle zeleniny vydlabete, vždycky skončí v koši nebo na kompostu, pak děláte velkou chybu. Pokud si s nimi dáte trochu práci a „vysvobodíte“ je z dužniny, osušte je, hoďte na pánvičku a orestujte. Získáte úžasně křupavou dobrotu plnou kyseliny listové, vitaminu A či C a také draslíku. Především jsou ale dýňová semínka zdrojem kvalitních bílkovin. A ty při snaze o štíhlé tělo potřebujeme.

Orestovaná semena se hodí například do salátů, ale chroupat je můžete také „jen tak“ (v takovém případě to ale nepřežeňte s jejich množstvím – ačkoli nepatří k nejkaloričtějším semenům, pokud to s nimi přeženete, přijaté kalorie už budou znát).

4. Květák

Ačkoli měl svou sezónu koncem léta, obchody jsou ho stále plné. Tak toho využijte! Tahle zelenina je totiž bohatá na vlákninu a antioxidanty, ale nikoli na kalorie.

Jen pozor při přípravě – pokud květák osmažíte, z nízkokalorické dobroty získáte kalorickou bombu, která vám v hubnutí příliš nepomůže. To raději sáhněte po květákové polévce. V chladných podzimních dnech zahřeje dokonale.

5. Sladké brambory

A na závěr odbočka do „exotičtějšího“ koutku pultu se zeleninou. Sladké brambory se na našich jídelníčcích začínají teprve zabydlovat, ale kdo jim jednou propadne, už se jich nevzdá. A je to dobře! Obsahují řadu důležitých vitaminů a minerálů a navíc jsou méně kalorické než brambory klasické.

Ačkoli se jim říká sladké, vůbec nepatří k dezertům! Naopak, pečené se skvěle hodí k masu, můžete z nich udělat i šťouchané brambory nebo třeba polévku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat