Žloutenku si můžete přivézt i z dovolené

Nákaza hepatitidou A i B hrozí často na místech, která si automaticky se zdravotním rizikem nespojujeme. Přinášíme několik tipů na místa a situace, u nichž bychom neměli na rizika nákazy touto zákeřnou chorobou zapomínat.

Hepatitida A – nechtěný suvenýr z cest

Doslova jako nechtěný suvenýr si můžeme přivézt vir hepatitidy A z dovolené u moře. Pravděpodobnost nakazit se žloutenkou typu A je mnohem vyšší v zemích okolo Středozemního moře (Španělsko, Itálie, Turecko, Řecko a severní Afrika) než v mírnějším klimatu. Roli zde samozřejmě nehraje jen teplé klima, ale bohužel i nižší hygienický standard. Jedním z nejdůležitějších pravidel je dbát na čistotu a úpravu toho, co jíme a pijeme.

Častým zdrojem nákazy hepatitidou A jsou:

    * Nápoje – nepijte jinou vodu než z lahví, popřípadě převařenou. Pozor dejte i na led v nápojích.
    * Potraviny – mušle, neoloupané ovoce, zelenina, zmrzlina.

Hepatitida B z Karibiku

I virus hepatitidy B má svou mapu rozšíření – nejvíce je přítomen v Africe, jihovýchodní Asii, východní Evropě, ale i například karibské oblasti. Riziko nákazy hepatitidou B je pro cestovatele – při respektování určitých pravidel – poměrně nízké.

Vyhýbejte se těmto rizikovým situacím:

    * nechráněnému sexu,
    * kontaktu s lidskou krví,
    * stomatologickému ošetření.

Zkušenosti cestovatelů ale ukazují, že nakazit je snazší, než se zdá. Riziko nákazy totiž zvyšují i například kožní poranění a onemocnění, ke kterým lze na dovolené – zvláště v exotických zemích – přijít snadno, třeba hnisavé ranky (impetigo) nebo svrab.

Piercing, kosmetika a tetování

I kosmetický a tetovací salon je však třeba vybírat pečlivě, protože ošetření nebo zákrok v nehygienickém prostředí přináší riziko nákazy všemi typy hepatitidy – A, B i C. Kdo se rozhodne nechat se tetovat, měl by si vybrat vhodný salon, kde se dodržují hygienické zásady. Podobné zásady platí i pro aplikaci náušnic a šperků. Na dovolené je pravděpodobnost nákazy ještě vyšší, protože se řada turistů rozhodne pro tetování nebo šperk impulzivně, aniž by předem zvážili riziko.

Nejlepší ochranou před hepatitidou A i B je proto očkování. Neochrání před všemi následky neopatrného počínání, ale podstatně snižuje riziko onemocnění těmito závažnými onemocněními.

Zdroj: www.virova-hepatitida.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat