Trápí vás střevní potíže? Poradíme vám, co s tím

Přicházející jaro může nepříjemně potrápit osoby, které trpí na střevní záněty. Pokud míváte časté průjmy, krvácení do zažívacího traktu či střevní obstrukce, důvodem mohou být nejen alergeny ve vzduchu, které vyvolávají alergie, ale také špatná strava či nevhodný životní styl.

Zapomeňte na rychlé občerstvení

Přestože vás budou jarní dny vybízet k procházkám venku, určitě si je nekazte komzumací párku v rohlíku nebo jiným rychlým občerstvením. Dodržujte dietu předepsanou lékařem s ohledem na aktuální fázi nemoci. Hlídejte si příjem vitaminů a minerálů, jejichž nedostatek vede k únavě. Řadě lidí se střevními záněty vadí přemíra vlákniny, přehodnoťte proto i množství zeleniny a ovoce, které během dne sníte.

Další tipy na vhodné potraviny najdete v tabulce níže.

Malé porce, ale častěji

Nepravidelná strava nikam nevede. Jezte méně, ale alespoň pětkrát denně. Máte-li Crohnovu chorobu, jsou její projevy u různých lidí individuální. Proto svou stravu přizpůsobte tak, aby vyhovovala vašim potřebám. Někdy je nutné požádat lékaře, aby vám předepsal doplňky stravy pro dostatek vápníku, kyseliny listové a vitaminu B12. Jezte v klidu. Chcete vědět, které potraviny vám škodí a které naopak dělají dobře? Pište si deník, do něhož si budete zapisovat potraviny, které spouštějí vaše příznaky. (Čtěte také: Chcete být zdravé a štíhlé? Vsaďte na superpotraviny)

Nekuřte a začněte se více hýbat

Začněte pravidelně cvičit a snažte se dostatečně spát. Pijte. Na tekutiny nezapomínejte ani během cvičení. Zabráníte tak dehydrataci. Pokud kouříte, přestaňte, protože cigarety mohou střevní záněty zhoršovat. Stejně tak se vyhněte alkoholu, který, stejně jako kouření, vašemu zdravotnímu stavu nepřidá.

Tipy na vhodné potraviny

Celozrnné pečivo, obiloviny (s výjimkou pšenice, která může působit problémy), rýže, pohanka, müssli.
Ovoce a zelenina je lépe tolerována, pokud je lehce tepelně upravená. Zelenina může být dušená, výborné jsou i čerstvě připravené kompoty (bez přídavku cukru).
Mléčné výrobky – lépe jsou snášeny kysané mléčné výrobky, neupravené mléko může střeva podráždit. Vyhněte se taveným a plísňovým sýrům, dejte přednost tvrdým sýrům.
Ryby – vhodné je konzumovat pokrmy z ryb jednou až dvakrát týdně. Ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které působí protizánětlivě a mohou pomoci probíhající zánět zmírnit.
Maso a vejce neobsahují balastní látky, a proto mohou působit zácpu, v dolních částech trávicího traktu mohou navíc podléhat hnilobným procesům. Proto je nutné je konzumovat s mírou. Lépe stravitelné je libové maso – drůbeží, skopové, hovězí. Hůře stravitelné je vepřové, tučné hovězí maso, kachna, husa, uzeniny.
Tuky a oleje – vhodné jsou rostlinné oleje (slunečnicové, sójové, olivové) a neztužené živočišné tuky (máslo). Snažte se omezit sádlo, margaríny, majonézy.

Při těžkém průběhu onemocnění se snižuje zpětné vstřebávání žluči ve střevě. Ta má nezastupitelnou roli při trávení tuků. Proto dochází k průjmům a stolice je mastná a světlá. Nemocný je ohrožen nedostatkem tuků i v tucích rozpustných vitaminů (A, D, E, K). Proto je nutné mít příjem těchto vitaminů pod kontrolou.
TIP Bety: Nevíte, jakými cviky zhubnout nebo posílit bříško? Chcete se zbavit širších boků? Zeptejte se ZDARMA naší profesionální instruktorky Petry z klubu Holmes Place

Zdroj: www.strevni-zanety.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat