Štíhlá napořád? Proč ne! My víme, jak na to!

Jak si udržet již jednou ztracená kila od těla? Dá se říct, že jednoduše. Chcete vědět, co dělat, aby se nikdy nevrátila zpátky? Odpověď: Číst Bety.cz a vymyslet si udržovací režim na míru!

Ať už jste své vysněné váhy dosáhla jakkoliv, máte ji. Prohlížíte se v zrcadle, jste na sebe pyšná, cítíte se dobře. Jenže vás doprovází i strach. Nenaberu kila zpátky? Nemůžu si už nikdy dopřát ani malou sušenku, abych zase nepřibrala? Nic z toho se nestane, pokud si za sobě vlastní přisvojíte udržovací režim. Jeho klíčem je dodržování aspoň základních stravovacích pravidel a cvičebního programu. Zde je několik rad, jak právě v těchto pravidlech nepolevit.

Slibte si zdraví i štíhlost

A to napořád. Vrátit se zpět ke starému režimu před hubnutím je to nejhorší, co můžete udělat. Tak, jako jste váhu nabírala postupně, ani válka s ní nebude trvat týden. Berte to tak, že jíst i pohybovat se „zdravě“, máte jako životní motto – pokud samozřejmě chcete.

Nepřeceňujte se

Vše, co budete od doby zahájení dietního režimu dělat, by se mělo stát přirozenou součástí vašeho dne. Proto si v rámci svého vědomí a svědomí stanovte rozumné cíle tak, abyste byla schopná je dodržovat. K čemu vám bude nějaká nízkotučná dieta, která vyžaduje speciální vyváření několik hodin denně, když vy máte čas na jídlo sotva hodinu? Přizpůsobte si nový stravovací režim sobě na míru!

Mějte kontrolu

U antikoncepce taky trvalo, než jste si zvykla na její pravidelné užívání ve stejnou hodinu. A teď? Máte to pod kontrolou! To samé se může stát i při udržovacím režimu. Zapisujte si výsledky do notýsku, zaveďte stravovací deník, kontrolujte údaje. Vidět, že sama sebe ovládáte, je motivačním programem jako hrom. (Čtěte také: Chcete být zdravé a štíhlé? Vsaďte na superpotraviny)

Odpusťte si sebelítost

Ach jo, já už si nemůžu dát své oblíbené kakao. Co je tohle za život? Tak pozor! Sem tam něco dobrého vám nikdo nikdy nezakázal, a pokud se naučíte své tělo poslouchat, poznáte, jestli vaše bříško mučí opravdový hlad nebo rozmar chuťových buněk. Ale když přece jen udeří „mlsná“, jak ji úspěšně zahnat?

„V prvé řadě je důležité sestavit si jídelníček podle svých osobních nároků v kompromisu s tím, jaké výsledky očekáváme a s tím, co nám chutná,“ radí dietoložka Nikola Hanyšová. „Ideální je zvolit si reálné cíle v hubnutí a dosáhnout jich pomalými změnami v jídelníčku, který nebude o zákazech a příkazech, ale pozvolných změnách. Pak si můžeme dopřát všechny oblíbené potraviny, ale v rozumném množství. Je vhodné hledat zdravější náhrady pro uspokojení chuti jako např. proteinové tyčinky s příchutí čokolády, nejlépe s vysokým obsahem vlákniny, takovými je např. guareta tyčinka, místo sladkostí zvolit např. ovocný koktejl s jogurtem, který taktéž vhodně zažene chuť na sladké. Pokud máme chuť na něco slaného, pak je dobré vyměnit chipsy za sušené maso či sýr s nízkým obsahem tuku a k tomu „chroupat“ zeleninu.“

Nechtějte být dokonalá

To totiž není nikdo. Když zhřešíte, nebo přiberete kilo zpátky, svět se tím přeci nezboří. Usmějte se a vyběhněte pár schodů navíc.

Držte motivaci za pačesy

Připomínejte si, co vás vedlo k tomu, že jste vůbec začala s hubnoucí kúrou. Zapomněla jste na to? Tak tužku, papír a magnet. Hezky si to nakreslete na ledničku, ať nejen očím připomenete, co již máte za sebou, a čeho jste dosáhla. Neříkejte, že vás to nechá chladnou… Možností je také psát si hned od začátku deník. Vaše pocity „tenkrát“, když jste si připadala „ošklivá“, vám další pochyby nedovolí.

Jezte a hýbejte se

Žádné dlouhé pauzy mezi jídly, žádné vymlouvání na to, že zavřeli oblíbené fitko. Začněte cvičit doma, nebo si vyberte jiné. Nepolevujte ve snídaních a jezte pravidelně. Jen tak zabráníte náhlým náporům hladu a záchvatům žravosti.

Logicky po hubnoucí části diety přichází čas na přehodnocení denní energetické potřeby tak, aby se dosažená váha zachovala. Nejde to jinak, než že se kilojouly v jídle a pití shodují s těmi, které spálíte. Můžete vyzkoušet i postupné přidávání jídel o hodnotě 400 kJ týdně. (Čtěte také: Light potraviny. Reklamní tah nebo pomocník při hubnutí?)

Jaké zvolit sacharidy?

Odbornice Nikola Hanyšová k tomu podotýká: „Vhodné je zvyšovat dávky jídla v podobě bílkovin a zeleniny, bílkoviny mají ze všech základních živin nejvyšší schopnost zasycení a stejně tak zelenina o malé energii, ale velkém objemu pomůže zaplnit žaludek. Proto je určitě vhodnější navýšit příjem sacharidů ze zeleniny, nežli např. pečivem. Můžete si tak dopřát např. místo 1 ks pečiva až 1 kg zeleniny.“

Jestliže nezačnete přibírat, klidně si „naložte“ další várku, v opačném případě v následujícím týdnu již tento experiment neopakujte.

„V ideálním případě se docílí takové změny jídelníčku, kdy ani nebude potřeba rozlišovat fázi hubnutí a udržení váhy. Pokud se naučíme zdravě a pravidelně jíst, k tomu doplníme pohyb, pak bude snadné váhu i nadále udržet. Pokud však zvolíme příliš rychlé tempo hubnutí, které není pro tělo pohodlné, samozřejmě po vysazení tohoto režimu začne tělo přibírat,“ uzavírá dietoložka Nikola Hanyšová.
Tak hurá do plavek!
TIP Bety: Cvičíte, zdravě jíte, a přesto kila nejdou dolů? Poraďte se ZDARMA s naší dietoložkou Lenkou! Zeptat se jí můžete i na to, kde hledat motivaci k hubnutí!






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat