Přihlášení na Bety.cz

Neplatné uživatelské jméno nebo heslo

Zapomněla jste své heslo?

Pokud žádný z uvedených účtů nemáte, zaregistrujte se zde

Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Jak pečivo a cukrovinky ničí vaše střeva?

Se zarděním přiznává, že ulítá na "Růžovce" a Ulici. Nesnáší přetvářku a faleš. Potají ujídá redakční bonbóny.

Zobrazit další články autorky

11. 11. 2016 | Zdraví a životní styl

Emulgátory jsou mezi éčky považovány většinou za málo škodlivé či neškodné. Nepůsobí sice na zdraví člověka přímo, ale podle britských vědců zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva. Mění totiž střevní mikroflóru tak, že je riziko rozvoje karcinomu vyšší. Emulgátory jsou přítomny ve většině potravinářských výrobků od pečiva, cukrovinek, mléčných výrobků až po konzervy.

Mají dodávat výrobkům lepší strukturu a nadýchanost, neboť dokážou nemožné – smísit vodu s tukem. Jenže po konzumaci ve střevech prospívají škodlivým střevním bakteriím, narušují zdravou skladbu střevní mikroflóry a zvyšují zánětlivost tlustého střeva a také riziko rakoviny jeho buněk.

Vědci z Georgia State University prokázali u laboratorních hlodavců, že konzumace polysorbátu 80 a karboxymetylcelulózy (potravinářských emulgátorů) zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva. A to tím, že mění skladbu střevní mikroflóry škodlivým způsobem.

„Nárůst výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku nastal v polovině dvacátého století, kdy se mohutně začala používat potravinářská aditiva,“ dodává autorka výzkumu doktorka Emilie Viennoisová.

Mezi karcinogenní éčka patří také dusitan sodný, známá uzenářská sůl obsažená ve většině masných výrobků. Dusitan při pravidelném a vyšším přísunu přímo vyvolává rakovinu tlustého střeva a konečníku.

Dobroty pro zdravá střeva

Každý z nás občas zhřeší a svému zažívacímu traktu předloží pokrm, který pro něj není právě zdravý. A tak bychom se měli co nejvíce soustředit na to, abychom do svého jídelníčku zařadili potraviny, které naopak našemu zažívání svědčí.

Tak například:

1. Luštěniny

Počínaje fazolemi přes čočku až po hrášek, luštěniny jsou malým pokladem, který nejenže prospívá díky vysokému obsahu vlákniny našemu zažívání, ale dodává našemu tělu řadu důležitých vitaminů, minerálů, ale i proteinů. Nebojte se je zařadit do jídelníčku alespoň jednou týdně!

2. Brokolice

Nejenže obsahuje spoustu vlákniny, ale dodává i důležité látky, jež ovlivňují zdravé zažívání.

3. Špenát

Nezáleží ani tak na tom, zda dáváte přednost špenátu dušenému, nebo čerstvému v salátech (i když čerstvý má samozřejmě mnohem více vitaminů a antioxidantů, jež v teple podléhají zkáze) – spoustu vlákniny vám poskytnou oba typy.

4. Ořechy

Vitaminy, minerály, důležité (a hlavně „hodné“) tuky v kombinaci s vysokým obsahem vlákniny dělají z ořechů ideálního společníka k svačině.

5. Jahody/maliny/borůvky

Ovoce je skvělým zdrojem vlákniny. A to výše jmenované udělá vašemu zažívání zvlášť dobře. Třeba v kombinaci s dalšími střevům prospěšnými dobrotami, jako je jogurt nebo ovesné vločky.

6. Hrušky a jablka

A když už jsme u ovoce, nesmíme zapomínat na dva typicky české zástupce této skupiny potravin – jablka a hrušky. Obsahují tolik vlákniny, že jen dva plody denně nám téměř zajistí optimální denní příjem. Na zdravé zažívání to bude stačit určitě!

7. Sušené ovoce

Představuje v podstatě takový koncentrovaný zdroj vlákniny. Ale také cukru, tak ho nejezte moc najednou! Na cesty nebo na odpoledne do práce je ale ideálním společníkem.

8. Jogurt

Obsahuje spoustu bakterií, které jsou pro naše střeva nesmírně důležité. Jogurt dokáže pomoci obnovit střevní mikroflóru a tím uzdravit zažívání.

Sledováním televize a nedostatkem pohybu si zaděláváte na...

Roštěnky se zeleninou

Roštěnky se zeleninou

5 hlasů
1h a 20min 416 kJ 170 Kč

Nejčtenější články

TESTOVÁNÍ: Vyzkoušejte s námi službu HoppyGo

TESTOVÁNÍ: Vyzkoušejte s námi službu HoppyGo

Kyselina hyaluronová – novodobá nezbytná součást kosmetické výbavy

Kyselina hyaluronová – novodobá nezbytná součás...

Ideální osvěžení na konci léta? Vyzkoušejte chmelený cider od Táty!

Ideální osvěžení na konci léta? Vyzkoušejte chm...

REDAKČNÍ TESTOVÁNÍ: Jak jsme krásnější díky collallocu

REDAKČNÍ TESTOVÁNÍ: Jak jsme krásnější díky col...

REDAKČNÍ TESTOVÁNÍ: Diář s osobností, který nebudete chtít dát z ruky

REDAKČNÍ TESTOVÁNÍ: Diář s osobností, který neb...

Ovoce místo nezdravých sladkostí. Jak ho zařadit do dětského jídelníčku

Ovoce místo nezdravých sladkostí. Jak ho zařadi...

Tip na oběd

Losos na bílém víně

12 hlasů
50min 878kJ 381 Kč

Recept na přípravu zdravého lososa je jednoduchý. poku...

Melounový salát s parmezánem

10 hlasů
25min 389kJ 65 Kč

Vrstvený salát s dokonalou rovnováhou chutí.

Poradny

Je nějak omezena práce na dohodu o pracovní činnosti?

Dobrý den, co se týče počtu hodin, práce na DPČ je omezena na maximálně 20 hodin týdně, výše výd... Více

Mohu při MD a RD pracovat pro zaměstnavatele na DPP?

Dobrý den, co se týče přivýdělku, záleží také na tom, zda jste opravdu stále ještě na mateřské d... Více

Beran

Horoskopy Beran

21. 3. - 20. 4. změnit

Nejste zrovna pověstní respektováním pravidel za každou cenu. Pokud se nějaké zcela vymyká vašemu přesvědčení, upravíte ho podle sebe. A i když vám to většinou prochází bez nějakých následků, tento týden by vám takový postup &sc...

Více