Jedna limonáda denně neublíží? Velký omyl

Dáváte si každý den k obědu Coca Colu, večer v baru Kofolu nebo si koupíte perlivou limonádu domů a nalijete každý den jednu sklenici? A máte pocit, že to nemůže ublížit vašemu zdraví? Omyl. Už toto množství zvyšuje výrazně riziko diabetu 2. typu.

O konzumaci slazených perlivých limonád a jejich zhoubném vlivu na zdraví člověka se hovoří v posledních dvaceti letech stále intenzivněji. Důvod? Nahradily běžnou pitnou vodu jako příjem tekutin. Jenže tyto nápoje jsou určeny k občasnému občerstvení a výjimečným příležitostem, jejich každodenní příjem vede k diabetu, chorobám srdce a cév a dalším zhoubným onemocněním.

Vědci z Tufts University z Massachusetts tvrdí, že prokázali prediabetický symptom také u osob, které pily jen jednu limonádu denně. Riziko bylo o padesát procent vyšší. Prediabetický symptom, pokud se nezmění strava a životní styl, vede k rozvoji diabetu 2. typu.

Konzumace limonád souvisí s vyšší rezistencí (odolností) tkání vůči inzulinu, což je vedle zvýšené glukózy v krvi jev předcházející diabetu 2. typu.

„Naše výsledky naznačují, že vyšší příjem slazených nápojů zvyšuje riziko rozvoje prvních varovných příznaků diabetu 2. typu. Pokud nedojde ke změně životního stylu, jedinci s prediabetickými symptomy míří k rozvoji diabetu. Naše objevy podporují obecná doporučení, aby lidé konzumovali limonády jen výjimečně a nenahrazovali jimi nijak příjem tekutin, který má tvořit čistá voda,“ varuje doktorka Nicola McKeownová z Massachusetts.

Tři oříšky nejen pro Popelku

Pokud přemýšlíte, zda existuje nějaká potravina, která by vás naopak mohla před nebezpečnýmu diabetem 2. typu ochránit, pak pro vás mají vědci dobrou zprávu. Pravidelná konzumace ořechů chrání před chorobami srdce a cév, podle kanadských vědců je však také prevencí diabetu 2. typu. Stačí prý přitom šest ořechů denně.

„Dvě porce po třech ořechách denně podle všeho snižují a stabilizují hladinu cukru u lidí s diabetem 2. typu, navíc u zdravých jedinců jsou prevencí rozvoje tohoto onemocnění,“ tvrdí kanadští lékaři.

Ideální variantou jsou vlašské ořechy, které jsou mezi všemi olejnatými jádry absolutní jedničkou. Zdravé jsou také kešu oříšky (což jsou semena bobovité rostliny), lískové či pekanové ořechy.

Tým lékařů z Nemocnice svatého Michala v Torontu definoval jednu porci jako třicet gramů ořechů. K prevenci diabetu tak stačí schroupat denně šedesát gramů ořechů. Osoby, které denně pozřou šest ořechů, mají nižší a vyrovnanější hladinu glukózy v krvi.

„Tři ořechy dvakrát denně jsou jedním ze způsobů, jak mohou lidé udržet hladinu cukru na zdravé úrovni,“ tvrdí doktor John Sievenpiper z Nemocnice svatého Michala v Torontu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat