Hitem posiloven je batolecí plazení se po zemi. Zkusíte to?

Prkno neboli plank je mrtvé. Ať žije crawling! Fitness trend roku 2016 předává vládu novince, která je v anglofonních zemích známa jako crawling a označuje se tím lezení po čtyřech. V roce 2017 se s tímto typem cvičení, který prý zapojí každý sval v těle a vychází z prkna, potkají všichni nadšenci moderního fitness.

„Je to jako nová verze prkna, ale je to mnohem zajímavější. V USA už bylo tohle cvičení velmi populární letos,“ uvedla pořadatelka londýnského Festivalu Balance Ashley Huntová. Evropa je za USA v trendech mírně pozadu a tudíž pro ni bude crawling novinkou roku 2017.

„Lezení po čtyřech je výhodné z mnoha důvodů. Je to izometrický pohyb, což znamená, že tvrdě posilujete, abyste si udrželi pozici při opakovaném napětí svalů. Pomáhá to nejen celkovému posílení, ale také výkonnosti a stabilitě svalů trupu, od zápěstí a ramen přes boky a koníky po prsty. Také existují studie, podle nichž pomáhá při vysokém krevním tlaku a zlepšuje zdraví zad,“ líčí osobní trenérka Ally Gray.

Při lezení po čtyřech se většinou aplikuje zvířecí styl, nikoli batolecí. Cvičenec se tedy opírá o dlaně a špičky chodidel s koleny ve vzduchu, podobně jako při prkně. A vykonává pohyby dopředu, dozadu a do boku. Vždy tak, že při pohybu rukou kupředu jde kupředu opačná noha. Tedy pravá ruka s levou nohou a levá ruka s pravou nohou.

Když se vám nechce plazit

Ačkoli nepochybujeme o tom, že si crawling najde spoustu fanoušků i tady a že bezesporu prospívá naší postavě i zdraví, někteří z nás budou raději hledat jiný pohyb, kterým by si zlepšili fyzičku a třeba i shodili nějaké to kilo navíc. Naštěstí existuje spousta alternativ cvičení ve fitness centrech! Možnosti k pohybu zkrátka "číhají" všude.

Ne že by se třeba takový minigolf vyrovnal hodince v posilovně, ale když pro jednou vyrazíte na něj a ne do "fitka", nemusíte se tak trápit výčitkami… Každý pohyb se počítá! A to platí i pro:

Bowling

Přibližně 8 rychlých kroků s několikadekovou (až několikakilovou) koulí v ruce, kterou následně švihem odhodíte. To přeci zní jako pohybová aktivita, no ne? A ještě lépe bude, když se budete po celou hru soustředit na správný postoj celého těla, na zatínání těch správných svalů a nebudete při čekání, až přijdete na řadu, ujídat nejrůznější chipsy, hranolky apod. a zapíjet je pivem nebo slazenou limonádou.

Virtuální sporty

Výrobci videoher na to přišli poměrně brzy – pokud pro nejrůznější konzole zaručující aktivní zapojení hráče vymyslíte i sportovní hry, při nichž uživatel poskakuje, boxuje, běhá na místě, přeskakuje virtuální překážky apod., přiláká novou cílovou skupinu zákazníků a bude mít pověst firmy, jež se snaží bojovat proti obezitě apod. Nicméně jak se ukazuje, není to pouze marketingový trik – u některých těchto her se můžete docela pěkně zapotit! A ještě lepší je dát si závod či turnaj s partnerem nebo kamarádkou – nabudí vás to k ještě usilovnějším výkonům!

Procházka se psem

Klasická procházka okolo baráku, aby se váš čtyřnohý miláček trochu proběhl a vyvenčil, není pro člověka zrovna velkou pohybovou aktivitou. Proto napříště tuhle rutinu trochu změňte – vezměte s sebou míček, který psovi házíte, a pokaždé, když tak učiníte, nebudete čekat na místě, až vám ho pes přinese zpátky, ale popoběhněte s ním! A vůbec byste si mohli se svým čtyřnohým miláčkem trochu zazávodit!

Tanec

Samozřejmě je rozdíl, pokud na svatbě kamarádky tančíte ploužák, nebo pokud si vyrazíte třeba na diskotéku či lekci salsy. Pravdou ale je, že tanec je pohyb, a to často pohyb velmi náročný, při kterém zaměstnáte spoustu různých svalů. Tady už opravdu často můžete posilovnu a tanec postavit na jednu rovinu!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

195 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat