Superpotraviny, které vám nesmějí chybět na talíři

Zima klade zvýšené nároky na náš imunitní systém. A tak se většina z nás snaží posílit jej, jak jen je to možné. Naštěstí nás pro toto úsilí příroda vybavila silnými spojenci. Potravinami, které prospívají lidskému organismu jako málokteré.

Alespoň jednu z následujících superpotravin byste měli zařadit na talíř každý den.

Čerstvý špenát

Proč ho jíst: Kromě vitaminů a minerálů obsahuje také foláty, které prospívají srdci a zpomalují stárnutí organismu. Kromě toho v něm najdete také lutein, který pomáhá v prevenci makulární degenerace (závažné oční choroby).

Čím ho nahradit: kapustou, římským salátem

Jogurt

Proč ho jíst: Obsahuje „přátelské“ bakterie, které příznivě ovlivňují střevní mikroflóru, a tím nejen naše zažívání, ale také imunitní systém. Kromě toho byla jeho role prokázána i v prevenci rakoviny tlustého střeva.

Čím ho nahradit: kefírem, sójovým jogurtem

Rajčata

Proč je jíst: Mimo jiné obsahují antioxidant lykopen, která podle řady studií pomáhá v boji proti několika typům rakoviny (včetně rakoviny plic nebo močového měchýře) a také posiluje zdraví cév.

Čím je nahradit: vodní meloun, papája, růžový grapefruit

Mrkev

Proč ji jíst: Obsahuje důležité karotenoidy, které hrají důležitou roli v prevenci některých onkologických onemocnění, ale také působí protizánětlivě. Pozitivně mohou ovlivnit astma nebo revmatoidní artritidu.

Čím ji nahradit: žlutými paprikami, dýní, sladkými bramborami, mangem

Borůvky

Proč je jíst: Jsou plné velmi silných antioxidantů, které pomáhají v boji proti rakovině, ale také diabetu nebo věkem podmíněné ztrátě paměti. Navíc prospívají srdci a cévám.

Čím je nahradit: tmavými hrozny, rozinkami, jahodami, švestkami

Fazole

Proč je jíst: Nejenže díky vysokému obsahu vlákniny podporují zdraví střev a jsou důležité v prevenci rakoviny tlustého střeva, ale obsahují také antioxidanty, jež prospívají srdci a především podporují činnost mozku.

Čím je nahradit: hráškem, čočkou, sójovými boby

Vlašské ořechy

Proč je jíst: Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, a tak přispívají ke správné činnosti mozku. Kromě toho ale obsahují polyfenoly, jež působí protizánětlivě, a jsou velmi kvalitním zdrojem bílkovin.

Čím je nahradit: mandlemi, makadamovými ořechy, pistáciemi arašídy







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat