Mluvíte ze spaní? Co to o vás vypovídá

Pověry a lidové mýty se často překrývají se skutečnými vědeckými poznatky. A podobně je tomu u mluvení ze spaní. O tom, jaký má význam, co o mluvčím odhaluje a jaké jsou motivy tohoto zvláštního chování, se vedou mnohé debaty. Odborná veřejnost je ale skoupá na slovo. A největší americký expert na spánek směle prohlašuje, že mluvení ze spaní o člověku jako osobnosti nevypovídá zhola nic. Svědci této podivně změti slov se také nikdy nedozvědí žádná tajemství.

Doktor Michael Breus tvrdí, že mluvení ze spaní nemá žádný smysl a význam a nestojí za pozornost psychologie.

„Nemáme žádné důkazy o tom, že mluvení ze spaní je buď výpovědí o povaze člověka, nebo nám poskytuje vhled do jeho podvědomí či něco podobného,“ tvrdí rozhodně doktor Breus v rozhovoru pro SELF.

Jestli o něčem mluvení ze spaní vypovídá, pak o spánkové deprivaci.

„Většinou je to kvůli něčemu, co buď způsobuje spánkovou deprivaci, nebo je zde už vysoká míra spánkové deprivace,“ tvrdí doktor Breus.

Stres, deprese, malátnost, konzumace alkoholu a horečka můžou vyvolat somnilokvii – mluvení ze spaní. A vymizí tehdy, když má člověk dostatečně dlouhý a kvalitní spánek.

Sabotéři spánku

Zajistit si kvalitní a hlavně dlouhý spánek může být dnes pro spoustu lidí docela složitý úkol. A to si ho ještě mnohdy ztěžujeme! Třeba některým z následujících zlozvyků, které spánek spolehlivě sabotují.

Příliš vysoká teplota v ložnici

Teplota vzduchu ve vaší ložnici by rozhodně neměla přesahovat 25 stupňů (dolní hranice se pak pohybuje okolo 13 stupňů Celsia). Před spaním pokoj pořádně vyvětrejte, stáhněte topení, případně pootevřete okno. Příliš vytopené prostředí totiž vede k častějšímu probouzení v noci, takže si o pořádném spánku můžete nechat pouze zdát (v přeneseném slova smyslu…).

Trochu moc pití

A to jak s pitím alkoholických, tak i nealkoholických nápojů. Důvod je jednoduchý. Pokud svému tělu dodáte příliš tekutin, než se odeberete do postele, znamená to, že budete muset v noci vstávat kvůli cestě na toaletu… Co se alkoholu týče, obecně způsobuje lehčí spánek, a tak vás probudí každé šustnutí.

Některé medikamenty

Někdy mohou nespavost způsobovat určité léky. Pořádně si proto přečtěte příbalovou informaci, pokud dostanete takové podezření, případně svůj problém konzultujte s lékařem či lékárníkem.

Cvičení těsně před spaním

Přibližně 3 hodiny před spaním byste se neměli věnovat žádné významnější pohybové aktivitě (máme na mysli sport). Ten totiž tělo „nabudí“, takže trvá, než se uloží ke spánku. I proto je mnohem výhodnější cvičit ráno, nikoli večer.

Koupel těsně před spaním

Když spíme, lehce klesá naše tělesná teplota. Horká vana těsně před odchodem do postele ale může organismus příliš rozehřát. Proto si koupel dopřávejte přibližně hodinu a půl před spaním (má uklidňující účinky, takže pomůže tělo připravit na odpočinek, jen mu musíte dát možnost vychladnout).

Příliš těžká večeře

Pro bohaté či těžké hostiny platí to, co pro sport – neměly by probíhat v době přibližně 3 hodin před ulehnutím. Na druhou stranu není dobré jít do postele hladoví, takže pokud cítíte, že byste chtěli něco sníst, sáhněte třeba po jablku nebo banánu.

Usínání u televize/tabletu/počítače/mobilního telefonu

Pozor na modré světlo, které vyzařují obrazovky výše jmenovaných přístrojů! Ovlivňují totiž produkci melatoninu (spánkového hormonu), kvůli jehož nedostatku se vám bude hůře a déle usínat. Hodinu před spaním proto vypněte veškerou elektroniku a usínejte raději nad stránkami knihy.

Stres

Snažte se před spaním co nejvíce relaxovat. Pokud bude váš mozek příliš „pracovat“, zaměstnán nejrůznějšími starostmi, jen tak vám odpočinku nedopřeje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat