Největší dietní omyl dneška? Hubnutí pomocí šťáv a džusů

Největším omylem dneška je hubnutí pomocí čerstvě vyrobených šťáv a džusů. Spousta lidí dostala k Vánocům odšťavňovač a na Nový rok se pustila do diety, která sestává z absolutního půstu a popíjení zeleninových a ovocných šťáv. Rychlé hubnutí ale není zdravé hubnutí. Jednak člověk přichází především o svaly, ale také nakonec ještě víc přibere. Po vysazení půstu totiž návrat k původní stravě vyvolá masivní jojo efekt.

Odbornice na výživu a fitness Louise Parkerová má prý mezi klienty řadu těch, kdo se snažili hubnout pomocí šťáv a džusů vyrobených v odšťavňovači. Ona škody napáchané tímto strádáním napravuje celé měsíce.

Hladovějící tělo

Čerstvě získané šťávy jsou koncentrátem jednoduchých cukrů (i v případě zeleniny) a řady vitaminů a barviv. Jenže téměř postrádají vlákninu a také jim chybí bílkoviny. Tělo, které při takové stravě značně hladoví, dostává nárazově koncentrát fruktózy a glukózy. Kvůli chybějící vláknině se většina rychle vstřebá do krve a organismus přirozeně vyloučí inzulin.

Pokud není krevní cukr rychle spálen, míří díky inzulinu do jater, kde je z něj vyráběn tuk. Mezi jednotlivými konzumacemi džusů tělo hladoví a reaguje logicky, začne odbourávat svaly (nikoli tuky!) protože je jeho majitel nepoužívá.

Svaly versus tuk

Výsledek? Za týden žena může zhubnout až dvě a muž až čtyři kila svalů. Toto množství nabere zpět při náročném posilování nejdříve za šest týdnů. Jenže dotyčný stoupne na váhu, vidí váhový úbytek a je šťastný.

To, že nezhubl tuky, nýbrž svaly, mu nedochází. Ale jsou to svaly, které spotřebovávají při práci energii. Takže pokud se zmenší a člověk se vrátí k původní stravě, je méně „žroutů“ energie v těle a její nadbytek se ihned začne ukládat do tuků.

„Šťávy a džusy se můžou stát jedině doplňkem vyvážené stravy. Nikdy ne dietou. A pokud chce člověk zhubnout a mít štíhlou postavu, krom vyvážené stravy musí také pravidelně cvičit. A u tohoto režimu už zůstat navždy,“ vysvětluje Parkerová v rozhovoru pro deník The Mail.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat