Příliš propečené brambory a těsto zvyšují riziko rakoviny

Britští zdravotníci ve spolupráci s vládou vydali oficiální varování před příliš křupavým pečivem či pečenými bramborami a hranolky. Ačkoli lidé často milují zlatohnědou krustičku, právě tato obsahuje karcinogenní látky, které zvyšují riziko onemocnění několika typy rakoviny, zvláště pak rakoviny tlustého střeva. Vysoké teploty mění škroby na toxické akrylamidy.

Podle britské Agentury pro standardy potravin by lidé nikdy neměli péct a smažit škrobnaté potraviny do barev tmavších než je žlutá a zlatavá. Zlatohnědá nebo dokonce hnědá barva už totiž naznačuje vysokou koncentraci karcinogenních akrylamidů. Ty vznikají termochemickou reakcí při teplotách nad 120 stupňů Celsia.

Předloni před akrylamidy varoval také Evropský úřad pro bezpečnost potravin.

Pozor na teplotu

„Akrylamidy se tvoří ve spoustě pečených a smažených pokrmů bohatých na polysacharidy, především v hranolkách, brambůrkách, ale také chlebu, sušenkách a kávě. Akrylamid je rovněž znám jako součást cigaretového kouře,“ uvádí Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).

Více než polovina příjmu akrylamidu u dětí pochází právě z hranolek, smažených brambor a kroket. Pokud už rodiče tedy připravují dětem tyto pokrmy, měli by je smažit při nižší teplotě a maximálně dozlatova. Čím tmavší totiž pokrm je, tím je v nich akrylamidu více.

„Máme důkazy z laboratorních testů na zvířatech, že akrylamid a jeho metabolit gylcidamid jsou genetoxické a karcinogenní, poškozují DNA a způsobují rakovinu… Nejdůležitější skupinou potravin přispívajících k příjmu akrylamidu jsou smažené bramborové potraviny, káva, sušenky, krekry, křupavý chléb, topinky a toasty,“ uvádí dále EFSA.

Posilte prevenci

O tom, že nám smažené pokrmy škodí, nejspíš neslyšíme poprvé, i když spousta lidí si neuvědomuje, že si jejich konzumací zahrávají dokonce se zvýšeným rizikem rakoviny. Její vznik ostatně ovlivňujeme svým životním stylem opravdu značně. A to jak negativně (tedy špatnými návyky), tak i pozitivně. Třeba konzumací těch správných potravin. Víte, které jsou v prevenci nádorových onemocnění vyzdvihovány?

  • Rajčata – obsahují celou řadu vitaminů a minerálů, ale především lykopen, který pohlcuje volné radikály a tím přispívá k prevenci rakoviny, ale i srdečních chorob.
  • Citrusy – opět zdroj mnoha příznivých látek, flavonoidy, které citrusy obsahují, navíc působí proti buněčným mutacím a tím i proti rakovině.
  • Brokolice – téměř univerzální zelenina, skvělá v prevenci rakovin tlustého střeva, obsahuje fytonutrienty, které působí proti nádorovému bujení.
  • Ořechy – zásobárna důležitých vitaminů a minerálů, ale také omega-3 mastných kyselin.
  • Ovesné vločky – podobně jako další celozrnné potraviny obsahují vysoký podíl vlákniny, vitaminů a minerálů.
  • Kysané mléčné výrobky – podporují imunitu a příznivě působí na funkci střev.
  • Čaj – obsahuje zdraví prospěšné flavonoidy.





Celkem 8 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

305 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:08
161 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat