Podceňované železo. Kde ho v jídle najdete?

Železo patří k minerálům, které naše tělo nezbytně potřebuje. Ovšem spousta lidí stále trpí jeho nedostatkem. A to vede k řadě závažných zdravotních problémů včetně anemie (neboli chudokrevnosti). Jak železo organismu dopřát přirozenou cestou?

Pokud již nedostatkem železa trpíte (lékař to zjistí z vašich krevních testů během preventivní prohlídky), pak nejspíš budete muset „zobat pilulky“. Ovšem mnohem lepší je se tomuto stavu vyhnout a dodávat svému tělu železo z přirozených zdrojů. Které dobroty by neměly na našich talířích v žádném případě chybět?

Fazole

Už půl šálku této luštěniny zajistí 10 % z doporučené denní dávky železa. A k tomu fazole nabízejí spoustu dalších prospěšných látek – vitaminů, minerálů, antioxidantů, proteinů, vlákniny…

Sójové boby

Ne nadarmo patří sója mezi takzvané superpotraviny. Také ona se řadí k luštěninám, a tak není divu, že nám tak prospívá. Mimochodem, vysokým obsahem železa se pyšní i výrobky ze sóji, jako je tofu nebo tempeh. Tyhle dobroty dávno nejsou jen pro vegetariány!

Čočka

Nesmíme zapomenout ani na třetího zástupce z rodiny luštěnin, a to čočku. Kromě železa obsahuje i hořčík. A k tomu i další minerály, vitaminy a důležitou vlákninu. Mimochodem, tahle pochoutka je skvělá, toužíte-li po štíhlé postavě. Kvalitní bílkoviny a málo kalorií? Ideální kombinace!

Ořechy a semena

Vitaminy, minerály, omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty – tahle kombinace dělá z oříšků a nejrůznějších semen zdravé mlsání, kterému bychom rozhodně měli (v rozumné míře) propadnout. Kromě jiného jsou skvělým zdrojem železa, především sezam, dýňová či slunečnicová semena nebo piniové oříšky. Ale i „obyčejné“ lískové či vlašáky vám prokáží skvělou službu.

Maso

Hovězí, vepřové, jehněčí, kuřecí, krůtí… Zkrátka po jakémkoli sáhnete, dodá vašemu tělu železo. I když se začíná ukazovat, že nadměrná konzumace masa našemu tělu nemusí tak docela prospívat, pokud jíte vyváženou stravu a dopřáváte si v přiměřené míře maso kvalitní, není nutné se mu vyhýbat.

Ryby

Mořské, sladkovodní – na železo i další prospěšné látky jsou ryby zkrátka bohaté. Bohužel v jejich konzumaci nepatříme k nejlepším národům. A to je škoda. Zkuste rybu zařadit na jídelníček alespoň jednou týdně!

Mořské plody

Jako vnitrozemský stát máme cestu k mořským plodům poněkud spletitou (nemluvě o astronomické ceně mořských plodů v obchodech či restauracích), ale pokud jste jejich kouzlu propadli například na dovolené, určitě si je u moře letos zase dopřejte. Nejrůznější mušle a škeble jsou totiž bohaté na železo, ale i další minerály a vitaminy skupiny B.

Vajíčka

Dávno jsou pryč doby, kdy se vejce řadila na černou listinu potravin. Dnes už víme, že nám velmi prospívají. Ano, i obsahem železa.

Špenát a spol.

Zelenina s výrazně tmavými zelenými listy je vaším spojencem, pokud svému tělu toužíte dodat železo. A k tomu i celou řadu dalších prospěšných látek. Samozřejmě nejlepší je konzumovat ji v syrovém stavu (i když zrovna železu vařením nijak zvlášť neublížíte – jen můžete zbytečně přijít o některé vitaminy).

Sladké brambory

Jsou v naší kuchyni stále popelkou, pro řadu lidí jsou neznámou exotikou. Škoda. Ukazuje se totiž, že ve srovnání s klasickými brambory jsou mnohem výživnější. A dokazují to i poměrně vysokým obsahem železa. Mimochodem, že mají v názvu slovo „sladké“, neznamená, že se nehodí ke slaným pokrmům. Hodí, a jak!

Brokolice

Další ze zástupců superpotravin. Do této skupiny patří nejen díky vysokému obsahu vitaminu C, vlákniny a dalších prospěšných živin, ale také díky obsahu železa.

Jahody

Další důvod, proč se těšit, až zase nastane sezóna tohoto úžasně dobrého ovoce. Jahůdky totiž prospívají našemu organismu spoustou důležitých látek. A patří k nim i železo.

Rajčata

Tahle superpotravina by rozhodně neměla chybět na našich talířích! I když jsou rajčata mimo sezónu poměrně drahá (a chuť občas také nebývá nic moc), zkuste si je dopřávat, jak nejčastěji můžete (přinejmenším v sezóně). Nejen železo, ale i další minerály, vitaminy a antioxidanty vám tahle dobroty nabízí.

Hořká čokoláda

Sladká tečka za jídlem může vašemu tělu prospět. Čokoláda s vysokým obsahem kakaa v sobě skrývá spoustu důležitých živin včetně železa. Ovšem je jasné, že se to s ní nesmí přehánět, aby její vysoká kalorická hodnota a obsah cukru nepřevážily jakýkoli pozitivní efekt na naše tělo.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat