Častá konzumace hub může chránit před Alzheimerovou chorobou

Většina výzkumů zabývajících se vlivem stravy na zdraví se zaměřuje především na důsledky potravin ve vztahu k onemocněním oběhové soustavy či rakovině. Méně studií se dívá na to, jaký vliv má lidský jídelníček na neurodegenerativní choroby. Ale podle vědců z Malajsie třeba konzumace hub může přispět k omezení rizika onemocnění Alzheimerovou chorobou.

Plodnice mnoha jedlých hub obsahují pro nervy růstový faktor NGF, který podporuje obnovu šedé kůry mozkové a brání zánětům v ní. Ale pokud by se měl dostavit ochranný účinek NGF v běžné stravě, musely by být houby na talíři denně. Divoce rostoucí houby však mají tendenci do sebe stahovat těžké kovy či radioaktivní prvky, proto je lepší spoléhat na pěstované houby na čistých bio substrátech.

„Pravidelný příjem hub může omezit či oddálit rozvoj neurodegenerativních onemocnění souvisejících s věkem,“ tvrdí profesor Vikineswary Sabaratnam z Malajské univerzity v Kuala Lumpuru.

Zvláště účinná v prevenci Alzheimerovy choroby je houba korálovec ježatý (Hericium erinaceus). V Česku roste jen na dvou lokalitách – v Beskydech a Žďárských vrších – a je přísně chráněná. Je to cizopasník buků a dubů. Její plodnice vypadá jako bílý korál (což je ale živočich) a obsahuje velké množství NGF.

Korálovec se v Česku sbírat nesmí, hrozí za to vysoké pokuty. Roste ale běžně v jiných částech světa, kde se sbírá a zpracovává do přípravků či potravinových doplňků. Ty se dají běžně koupit v lékárně.

Vědci z Malajsie testovali také jednu z tropický hub Dictyophora indusiata a parazitickou houbu housenice červená (Cordyceps militari), která se u nás také vyskytuje, ale parazituje na housenkách nočních motýlů a běžný smrtelník ji nikdy nespatří. V čínské medicíně se hojně využívá po staletí.

Něco na zub

Z výše zmíněných hub si nejspíš těžko připravíte smaženici, ale pokud jste po přečtení těchto řádků dostali chuť na nějakou houbovou dobrotu, máme pro vás skvělý tip, po kterém se budete olizovat!

Houbové muffiny

Kypré muffiny připravte k svačině nebo jako vydatnou snídani. Jak na ně?

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 jarní cibulku
  • 1/2 červené papriky
  • 8 menších žampionů
  • 200 g nastrouhaných brambor - syrových
  • 6 vajec
  • 3 bílky
  • 120 ml ovesného mléka
  • 60 g strouhaného parmezánu
  • 3 lžíce nasekané pažitky
  • špetku soli a pepře

Postup: Troubu předehřejte na 200 °C, formu na 10 muffinu vymažte olejem. Do vhodného kastrolu dejte 2 lžíce oleje, jemně nakrájenou papriku a jarní cibulku, nakrájené houby a duste 5 minut. Přidejte nastrouhané brambory a míchejte 1 minutu.

V míse prošlehejte vejce a vaječné bílky, přidejte ovesné mléko, pažitku, podle chuti osolte a opepřete. Přidejte podušené houby, polovinu parmazánu a jemně promíchejte. Směs rozdělte do formy na muffiny a posypte zbývajícím sýrem.

Pečte v troubě 20 minut. Podávejte horké.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat