Jarní smutek? Pusťte ho k vodě

Zatímco všichni okolo vás se radují, že nastalo jaro, a jen hýří dobrou náladou, vy se pořád nemůžete zbavit splínů a marně hledáte důvody ke smíchu. Jak tyto nálady spolehlivě zahnat?

Možná se na vás chystá jarní únava, možná se nahromadil všechen ten stres po zimě, zkrátka možných důvodů pro náladu pod psa, i když okolo vás se probouzí příroda, je spousta. Důležité je umět si od ní pomoci. Jak? Ještěže máme vědce, kteří znají odpověď!

Zaposlouchejte se

Že hudba léčí duši, to je stará známá věc. Pustit si v dobách smutku veselou písničku, která nám připomíná časy štěstí, napadne nejspíš každého. Ovšem podle některých výzkumů se zdá, že podobně fungují i skladby melancholické, smutné. Umožní totiž člověku prožít onen splín se vším všudy – a pak se dá prostě a jednoduše vypnout. Společně s hudbou se částečně „vypne“ i naše špatná nálada. Minimálně ten nejhorší pocit. A hned jste na cestě k úsměvu.

Sbalte si batůžek

A vyrazte do přírody. Klidně o samotě, jen se svým splínem. Několik hodin chůze vám úžasně pročistí hlavu a spustí kaskádu těch správných hormonů, jež vám zvednou náladu. K tomu přičtěte vůně a zvuky probouzející se přírody... Najednou vám budou vaše problémy připadat mnohem menší. A co víc – z ničeho nic vás napadne i jejich řešení, nad kterým jste si tak dlouho lámali hlavu.

Nahoďte udičku

Tedy ne že bychom vám chtěli poradit, abyste vyrazili na ryby (i když vzhledem k předchozímu bodu to vlastně doporučit můžeme). Stačí, když vyrazíte na nákup a domů si přinesete porci nějaké dobré ryby. Nejlépe lososa, ale třeba i tuňáka nebo makrelu či sardinky. Pokud si dáte porci k večeři, hned vám bude o něco líp. Je totiž prokázáno, že mastné kyseliny hrají poměrně významnou roli v prevenci deprese. Váš mozek tak dostane látky, které mu usnadní přechod k dobré náladě.

Zavrtejte se

Co když za vaší náladou stojí i fakt, že jste už dlouho nevyspalí? Spánková deprivace totiž podle vědců dokáže divy. A bohužel ne v pozitivním slova smyslu. Možná i vy potřebujete zlepšit své spánkové návyky. Že se to snáz řekne, než udělá? Zkuste několik dní po sobě chodit spát vždy ve stejnou (nejlépe poměrně brzkou) hodinu a vstávejte ráno ve stejnou dobu. Před spaním nejezte těžká jídla a nepijte nápoje s kofeinem či alkoholem. Sáhněte spíše po heřmánku, meduňce či levanduli.

Popadněte telefon

A zavolejte někomu blízkému, někomu, komu se můžete svěřit s každým tajemstvím, s každou radostí, ale i smutkem. A ze svých splínů se vypovídejte. Tak jako se říká, že sdílená radost je dvojnásobná, tak i sdílení problémů či smutku dokáže významně ulehčit. Zvážit můžete i vyhledání odborné pomoci, například v podobě psychologa či psychoterapeuta.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:38
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat