Sluneční paprsky pro zdraví: Proč se jim vystavit?

Jaro už je v plném proudu, a tak si konečně budeme moci užívat i více dnů, kdy uvidíme slunce, než kolik jsme si jich mohli vychutnat během zimy. A to je dobrá zpráva především pro naše zdraví. Proč? Třeba hned z následujících pěti důvodů!

Tak se pěkně namažte krémem s UV filtrem a vyrazte si užívat prvních jarních paprsků.

Bude se vám lépe spát

Že to nedává moc smysl? Ale dává – sluneční světlo totiž ovlivňuje v našem těle produkci hormonu melatoninu, který je zodpovědný za naše usínání a kvalitu spánku. Pokud si tedy budete dopřávat pravidelní výpravy za sluncem, podpoříte biorytmy a nastartujete správnou produkci zmíněného hormonu. Odměnou vám bude sladký spánek v noci. A jak všichni víme, spánek je pro naše zdraví klíčový!

Zatočíte s bakteriemi

Některé druhy bakterií zkrátka sluneční paprsky nesnášejí. A to je pro nás dobrá zpráva. Slunce už naše babičky využívaly pro léčbu některých nemocí (především kožních), terapie světlem je i dnes uznávaná lékaři po celém světě. Však se také sluneční paprsky využívaly jako snadná dezinfekce – například prádlo na sluníčko krásně nejen zbělelo, ale po škodlivých mikrobech nebylo ani památky (což v době, kdy nebyly žádné sofistikované prací prostředky, byla rozhodně dobrá zpráva).

Posílíte kosti

Slunce je pro nás přirozeným zdrojem vitaminu D. A ten, jak víme, je nezbytný pro zdraví kostí. Na to bychom měli myslet, máme-li děti. Naši potomkové tráví až příliš času zavření doma u počítače apod., a tak mají v dětství méně vitaminu D, než jsme měli my. A to se může negativně projevit na stavu jejich kostí. Osteoporóza se ostatně objevuje už u poměrně mladých lidí. Pěkně proto své dítko vytáhněte od obrazovky a vyrazte do přírody.

Zlepšíte stav pleti

Jak už jsme nakousli, sluneční paprsky dokáží pomoci v léčbě řady kožních onemocnění. Jejich pozitivní vliv byl prokázán například u lupénky nebo některých typů ekzémů. Pokud vás trápí akné, měli byste se rovněž svěřit slunci. Jen si vzpomeňte, jak jste o prázdninách či dovolené v létě vždy mohli na potíže s pletí zapomenout. Děkovat za to z velké části můžete právě slunci.

Bude vám krásně na duši

Není žádným tajemstvím, že ve dnech, kdy svítí slunce, míváme mnohem lepší náladu. Slunce je zkrátka (řečeno s nadsázkou) takovým přírodním antidepresivem. Pozitivně působí na náš mozek a zajišťuje nám produkci těch správných hormonů, jež stojí za naší radostí ze života. Všechny problémy se zdají najednou nedůležité, stres je zapomenut… Zkrátka byste měli slunce využívat tak často, jak jen to půjde!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat