Řekněte bolesti sbohem i bez prášků

Spousta lidí se téměř každodenně potýká s bolestí. A to je společník, s nímž se žije velmi těžko. Moderní medicína sice nabízí skvělé prostředky, jak bolest překonat či alespoň zmírnit, ale řada lidí se začíná porozhlížet i po jiných, alternativách řešeních bolestí.

Jak bolest zmírnit a snížit tak počet pilulek, které spořádáme?

Vyjděte si s přáteli

Posezení v příjemné společnosti podle prof. Robina Dunbara z Oxfordské univerzity dokáže skoro zázraky. Nejenže odvede vaše myšlenky od bolesti, ale ještě v mozku spustí tvorbu endorfinu, hormonu, který je asociován se zmírněním bolesti.

Naopak sociální izolace a dlouhodobá samota podle studie Melbournské univerzity bolest ještě prohlubuje.

Pusťte si komedii

Smích je také skvělým společníkem, pokud potřebujete ulevit od bolesti. Jak potvrdil výzkum prof. Dunbara, i vtipné video nebo filmová komedie dokáže zvýšit náš práh bolesti a umožní nám se s bolestí lépe vypořádat. Opět za to mohou již zmíněné endorfiny, které se při smíchu vyplavují.

Zajděte na masáž

Podle studie prestižní Mayo Clinic dokáže také od bolesti ulevit. A nemusí to být například jen bolest zad, kvůli které spousta z nás masáže vyhledává. Díky aktivaci těch správných center a uvolnění, jež masáž poskytuje, dokážeme změnit vnímání bolesti a uleví se nám. To určitě stojí za vyzkoušení!

Dejte si do těla

Pokud vám to zdravotní stav dovoluje, zkuste si zacvičit! Vyberte si pohybovou aktivitu, jež vám vyhovuje a nijak neohrožuje váš zdravotní stav (například máte-li potíže s kolenními klouby, nebude pro vás běhání tím pravým), a začněte se jí věnovat. Cvičení podle studie uveřejněné v odborném časopise Pain aktivuje v mozku centra, jež jsou odpovědná za tlumení bolesti.

Nevíte, jaký pohyb si vybrat? Poraďte se se svým lékařem. Obecně se doporučují například nejrůznější protahovací cviky, jóga, ale u některých lidí také jízda na kole nebo plavání.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat