Dechová cvičení dokáží navodit blažený stav v mozku

Existují lidé, kteří osvědčené metody přijmou a využijí ve svůj prospěch. A pak jsou tu kriticky smýšlející jedinci, kteří metodu přijmou – byť je funkční a ověřená prakticky tisíciletími –, až když přijdou na princip její účinnosti. A těmi skeptiky byli také vědci ze Stanfordu, kteří přišli na to, proč pomalé a hluboké dechy působí pozitivně na psychiku, navozují blažený stav a uklidňují celkově organismus.

Pomalé a hluboké dýchání totiž vypíná jistá nervová centra, která aktivují mozek k reakci na stres, k útěku či boji. Opačně působí krátké a povrchní dýchání. To hluboké a pomalé aktivuje v mozku centra, která navozují celkový stav uklidnění, pocitu blaženosti a uvolnění.

Tým doktora Kevina Yackleho ze Stanfordské univerzity to prokázal při experimentálních výzkumech s laboratorními zvířaty.

„Pomalé a vědomé dýchání je po staletí využíváno k podpoře uklidnění psychiky a je klinicky využíváno k potlačování nadměrného vzrušení jako při panických záchvatech,“ potvrdil doktor Yackle s tím, že to ale funguje třeba i u myší.

„Tato studie je fascinující, protože poskytuje buněčné a molekulární chápání toho, jak celá metoda funguje v mozku,“ dodává profesor Mark Kranow, spoluautor výzkumu.

Vzpruha pro paměť

Pomalé hluboké dýchání ovšem nebylo předmětem výzkumů poprvé. Pravidelné dýchání nosem, které je základem meditace, působí dle americké studie pozitivně na emoční stránku lidské bytosti.

Z experimentálního výzkumu doktorky Christiny Zelanové také vyplývá, že mozek si pamatuje informaci lépe, pokud si ji člověk memoruje při nádechu.

„Jedním z velkých objevů této studie je dramatický rozdíl v aktivitě mozku mezi nadechováním a vydechováním. Když nadechujete, zjistili jsme, že stimulujete neurony v olfaktorické kůře, amygdale, hippokampu a v celém limbickém systému. Při výdechu se synchronizují mozkové oscilace napříč limbickým systémem,“ tvrdí doktorka Zelanová z Northwestern University v Chicagu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat