Nezříkejte se dezertů - i s nimi můžete zhubnout

Spousta lidí má zažitou představu, že zdravý životní styl znamená zakázat si veškeré dezerty. Jenže chuť na sladké bývá občas až příliš silná – a tak ve výsledku tito lidé skončí v nejbližší cukrárně či s bonboniérou na klíně a přesvědčením, že oni prostě nikdy nebudou žít zdravě.

Takový přístup je však chybný. Jistě, žít zdravě či zhubnout přebytečné kilogramy vyžaduje určitá omezení, ale pokud si je nastavíte až příliš přísná, je zaděláno na zklamání. Zakázat si jakékoli dezerty nakonec vyústí v to, že své rozhodnutí porušíte a budete mít ze sebe velmi špatný pocit. Zklamání se pak promění v hození ručníku do ringu („když já to stejně nedokážu, to nemá cenu, prostě budu žít jako dřív“). A člověk se ocitne v nebezpečném koloběhu.

Dezerty dovoleny

Víte o sobě, že máte prostě slabost pro sladké? Pak si ho nezakazujte, ale vybírejte si, čím své chutě uspokojíte, abyste nemuseli mít černé svědomí, že porušujete svá předsevzetí o zdravé stravě či hubnutí. Takový přístup naopak podpoří vaše snahy. Nedělní oběd můžete klidně zakončit dezertem, jen si pod tímto označením nepředstavujte dort se šlehačkou. Jaké máte možnosti?

Ovocné želé

Želatina z ovocné šťávy (nepřislazované) doplněná čerstvým ovocem je skvělým dezertem! Uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky, ale v porovnání s tradičními zákusky obsahuje jen zlomek kalorií. Zato svému tělu dodáte potřebné vitaminy, minerály a antioxidanty. Po nějakém dortíku už ani nevzdychnete!

Ovocné smoothie

Jeden z dezertů, které si můžete dopřávat třeba každý den. Buďte kreativní a měňte chutě, zkoušejte, které kombinace ovoce a zeleniny vyhovují vašim chutím nejlépe a které nejlépe uspokojí vaši chuť na sladké. Pokud zrovna „nevychytáte“ chuť a budete mít tendenci smoothie přisladit, rozhodně nesahejte po cukru! Vsaďte na stévii či trošku medu.

Kakaové mandličky

Honí vás odpoledne v práci mlsná a už jste na cest k automatu pro nějakou čokoládovou tyčinku či sušenku? Pak zadržte. Pro takové případy je dobré mít po ruce mnohem zdravější (a méně kaloričtější) alternativu. Noste s sebou v kabelce hrstku mandlí v kakau, které si připravíte doma.

Jak na to? Vezměte 2 šálky mandlí, 2 lžíce kakaa (zcela přírodního, neslazeného), 2 lžičky mořské soli a 2 lžíce agávového sirupu. V misce dobře promíchejte mandle, sůl a sirup a obalené mandle rozprostřete na pečicí papír na pekáči. Dejte do trouby předehřáté na 200 stupňů a nechejte okolo 10 minut péct. Ještě horké mandličky obalte v kakau. Nechejte vychladnout a rozdělte na jednotlivé porce (ne větší než hrstka).

Horká čokoláda

Ani milovníci čokolády nepřijdou zkrátka. Občas si po obědě (třeba v neděli) dopřejte malý šálek horké dobroty. K její výrobě použijte kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa a nízkotučné mléko. Upíjejte pomalu, abyste si nápoj co nejvíce vychutnali. Jen pamatujte, že to s horkou čokoládou nesmíte přehánět, je velmi kalorická.

Jogurt s ovocem

Všichni víme, jak nám jogurty prospívají. A navíc si z nich můžeme snadno udělat lehký a zdravý dezert! Prostě do jogurtu zamíchejte čerstvé ovoce, případně občas přidejte na malé kousíčky rozlámaný čtvereček čokolády, trochu opečených oříšků… Zkrátka kreativitě se meze nekladou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat