Čerstvé ovoce bychom měli jíst denně. Nejlépe s oříšky

Konzumace syrového ovoce a zeleniny je pro lidské zdraví nezbytná. Každodenní přísun syrových rostlinných produktů má zásadní vliv na metabolismus. Vědci z Oxfordské univerzity prokázali, že denní přísun čerstvých jablek, pomerančů a dalšího ovoce přispívá k lepšímu metabolismu cukrů. Riziko diabetu 2. typu je u osob, které konzumují čerstvé ovoce a zeleninu, o dvanáct procent nižší.

Ačkoli samo ovoce obsahuje cukry, tyto nejsou metabolizovány stejně jako rafinovaná sacharóza. Navíc jsou plody zdrojem vlákniny a vitaminů, které působí blahodárně na trávení a vstřebávání živin do těla a jejich další distribuci.

Vědci z Oxfordské univerzity ale také prokázali, že je zdravější sáhnout po jablku, pomeranči, hrušce či bobulovinách než po banánech, hroznech či tropickém ovoci.

Obecně vzato však ze sledování půl milionu osob po dobu sedmi let vyplývá, že mezi těmi, kteří denně konzumovali čerstvé ovoce, bylo o dvanáct procent méně těch, kteří onemocněli diabetem 2. typu.

„Tyto objevy naznačují, že vyšší příjem čerstvého ovoce je potenciálně výhodný pro primární i druhotnou prevenci diabetu typu 2,“ tvrdí profesor Huaidong Du z Oxfordské univerzity.

Doplňte je oříšky

Ovoce není jedinou potravinou, která umí v prevenci diabetu 2. typu pomoci. Když ho smícháte s hrstkou oříšků, bude vaše tělo nadšené!

„Dvě porce po třech ořechách denně podle všeho snižují a stabilizují hladinu cukru u lidí s diabetem 2. typu, navíc u zdravých jedinců jsou prevencí rozvoje tohoto onemocnění,“ tvrdí kanadští lékaři.

Ideální variantou jsou vlašské ořechy, které jsou mezi všemi olejnatými jádry absolutní jedničkou. Zdravé jsou také kešu oříšky (což jsou semena bobovité rostliny), lískové či pekanové ořechy.

Tým lékařů z Nemocnice svatého Michala v Torontu definoval jednu porci jako třicet gramů ořechů. K prevenci diabetu tak stačí schroupat denně šedesát gramů ořechů. Osoby, které denně pozřou šest ořechů, mají nižší a vyrovnanější hladinu glukózy v krvi.

„Tři ořechy dvakrát denně jsou jedním ze způsobů, jak mohou lidé udržet hladinu cukru na zdravé úrovni,“ tvrdí doktor John Sievenpiper z Nemocnice svatého Michala v Torontu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat