Nespavostí trpí stále více lidí. Pomohou ořechy i banány

S problémy se spánkem bojuje spousta z nás. Jistě, není nic jednoduššího, než si zajít k lékaři pro příslušné léky, ale ty bychom měli volit až v krajní situaci. Se spánkem nám totiž mohou pomoci i zcela přírodní prostředky. Které?

Med

kromě toho, že je přímo nabitý nejrůznějšími zdraví prospěšnými látkami, umí med zklidnit a připravit tělo ke spánku. Přidejte ho několik lžiček do teplého mléka nebo bylinkového čaje a takto ochucený nápoj vypijte asi hodinu před tím, než se odeberete do postele.

Banány

Kombinace magnézia, draslíku a tryptofanu, kterou tohle exotické ovoce obsahuje, prohlubuje kvalitu spánku. A tak si ho dopřejte jako malou svačinku před spaním. Celkově vás zklidní a příjemně „unaví“.

Oříšky

Nejenže podobně jako banány obsahují tryptofan a hořčík, ale navíc dokáží ořechy zvýšit produkci hormonu serotoninu, který pozitivně ovlivňuje naši náladu. A tak díky nim zapomenete na všechny starosti a stres, které jsou častou příčinou potíží se spánkem. Pro dokonalý efekt vám před odchodem do hajan stačí 10 až 15 oříšků.

Jogurt

Máte jogurt spojený spíše se snídaní? Pak vězte, že byste mu měli dát šanci i před spaním. Důvod? Je plný kalcia, které v těle ovlivňuje produkci tryptofanu a melatoninu, hormonu potřebného k rychlému usnutí a kvalitnímu spánku.

Třešně

Není to tak dávno, co americká studie potvrdila pozitivní efekt třešňového džusu na usínání i samotný spánek. A když to potvrdila věda, proč toho nevyužít? Nebude to dlouho trvat a tohle úžasné ovoce bude mít zase sezónu. Spánek zajistí díky vysokému obsahu melatoninu.

Hroznové víno

Podobně jako třešně, i hrozny jsou bohaté na melatonin. Ovšem pozor, neznamená to, že jako „uspávadlo“ fungují v každé podobě! Jako oblíbené víno (tedy alkoholický nápoj) mají spíše opačný účinek – podle mnoha studií alkohol narušuje kvalitu spánku. Pěkně si dopřejte hrozny nebo hroznový džus a bude se vám spát jako v bavlnce.

Bylinkový čaj

Nedovedete si představit večer bez šálku oblíbeného čaje či kávy? Pak možná tímto zvykem sabotujete svůj spánek. Černý či zelený čaj a káva vás spíš nabudí, a tak po nich citlivější lidé mohou hůře usínat. Řešení je ale jednoduché. Prostě šálek naplňte nápojem, který má přesně opačný efekt a který vám zaručí rychlou cestu do říše snů. Tradičními bylinkami pro tyto účely jsou například heřmánek, meduňka, chmel nebo i oblíbená máta.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36
281 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat