Kombinace kávy a šlofíku výrazně zvyšuje pozornost

Kombinace kofeinu s odpoledním spánkem je prý nejlepší metodou, jak dohnat spánkový deficit a po obědě se dostat opět na maximum bdělosti a pozornosti. Podle australských vědců metoda spojení účinků kávy a šlofíku působí lépe než každá z těchto metod zlepšování kognitivních funkcí odpoledne.

Chin Moi Chowová z University of Sydney tvrdí, že bylo v experimentální studii prokázáno, že lidé konzumující kofein před odpoledním šlofíkem jsou na tom s pozorností, pohotovostí a přesností lépe než ti, kteří si jen dopřejí patnáctiminutové zdřímnutí. A také lépe než lidé, kteří si dopřejí jen kávu. Přitom ale jak káva sama, tak šlofík sám přispívají k zlepšení výše zmíněných kognitivních funkcí, ale ve spojení se jejich účinek ještě zesílí.

„Káva ve spojení se šlofíkem také mnohem výrazněji omezí ospalost později odpoledne a vpodvečer,“ tvrdí doktorka Chin Moi Chowová.

Nicméně další výzkumy naznačují, že pokud člověk spoléhá jen na kávu a vypije jí moc, pak se dostaví negativní účinky kofeinu a krom bdělosti zažívá také úzkosti, předrážděnost a třes.

Kávový šlofík se praktikuje tak, že si člověk pět minut před odpoledním patnáctiminutovým zdřímnutím dá jednu kávu s kofeinem. Po probuzení by měl být ostražitější a čilejší než jen bez kávy či po kávě bez spánku.

Nejen pro děti

Odpolední šlofík pomalu přestává být jakýmsi zlozvykem či aktivitou pro malé děti - stále více lékařů a vědců v něm spatřuje skvělý způsob, jak přestat bojovat s únavou, ale i prostředek prevence některých nemocí!

Winston Churchill, Leonardo Da Vinci nebo Albert Einstein byli těmi ze slavných mužů, kteří nedali dopustit na odpoledního šlofíka. A řečtí lékaři tvrdí, že to je možná důvod, proč netrpěli chorobami srdce a nezemřeli na infarkt. Odpolední odpočinek – byť dvacetiminutový – totiž blahodárně působí na srdce a cévy. Snižuj krevní tlak a chrání srdce před infarktem.

Ačkoli básník William Blake tvrdil, že je lepší myslet ráno, jednat v poledne, jíst večer a spát v noci, polední spánek má blahodárné účinky na zdraví. Dva vlivní britští premiéři podporovali polední odpočinek. Winston Chruchill řekl, že musíme spát mezi obědem a večeří, zatímco Margaret Thatcherová se nikdy nenechávala rušit kolem třetí hodiny odpolední. Podle naší studie měli pravdu, polední šlofík snižuje krevní tlak a může zřejmě omezit spotřebu léků na vysoký krevní tlak,“ prohlásil na kardiologické konferenci v Londýně doktor Manolis Kallistratos z Atén.

Ačkoli má šlofík jen mírný vliv na snížení krevního tlaku, i toto mírné snížení znamená pokles rizika infarktu až o deset procent.

„Zjistili jsme také, že lidé s vysokým krevním tlakem, kteří začnou spát v poledne, spotřebují mnohem méně léků na vysoký krevní tlak,“ tvrdí doktor Kallistratos.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat