Jídlo i počasí. Poznejte překvapivé spouštěče špatné nálady

Také máte občas pocit, že vás přepadla nálada pod psa, aniž byste k tomu měli jakýkoli důvod? Možná za těmito pocity stojí nenápadné „rozbušky“, které se spolehlivě postarají o to, abyste se na svět nějakou dobu neusmívali. Na co si dát pozor?

Špatnou náladu mohou spouštět či zhoršovat i docela nenápadné věci. A u spousty z nich by vás něco takového možná ani nenapadlo.

Spouštěč č. 1: Jídlo

To, co si nakládáme na talíř, ovlivňuje nejen naši postavu a náš organismu, ale také to, jak se cítíme. Kdo jsou naši největší nepřátelé? Podle australské studie bychom si měli dávat pozor především na potraviny obsahující cukr, na smažené pokrmy, na nejrůznější polotovary a uzeniny. Ty totiž podle vědců ovlivňují negativně střevní mikroflóru, jež nejen koriguje zažívání, ale také naši náladu.

Existují naopak potraviny, jež by nám mohly pomoci vykouzlit úsměv na rtech? Hádáte správně, existují. Patří k nim například ovoce, ryby nebo oříšky a semena.

Spouštěč č. 2: Spánek

Pokud málo spíme, nejsme jen unavení a podráždění, ale snáze podléháme depresi, úzkosti či smutku. Však to často zažíváme u dětí – kolikrát o nich říkáme, že jsou „nenaložené“, protože jsou nevyspalé. A u dospělých to platí úplně stejně. Snažte se na svém spánku zapracovat – hned se vám bude na svět koukal veseleji!

Spouštěč č. 3: Sociální sítě

Facebook a spol. by nám měly přinášet jen radost, nebo ne? Bohužel stále více odborníků varuje, že nadměrné užívání sociálních sítí může mít přesně opačný dopad. Dokonce někteří již mluví o „facebookové depresi“. I když totiž můžeme mít na sociální síti stovky „přátel“ ve skutečnosti můžeme podléhat sociální izolaci. Pokud vás Facebook a spol. nečiní šťastnými, dejte si na nějaký čas pauzu a dopřejte si pořádný detox.

Spouštěč č. 4: Počasí

Máte celý den náladu pod psa, ale netušíte, co za ní stojí. Zkuste se podívat z okna. Vidíte sluníčko, nebo mraky a déšť? Pokud je správně druhá z možností, právě jste našli odpověď na svou otázku ohledně špatné nálady. Vždyť je prokázáno i to, že na podzim a v zimě lidé obecně trpí více depresemi a úzkostmi – a na vině je právě horší počasí v kombinaci s menším množstvím slunečního světla.

Spouštěč č. 5: Alkohol a cigarety

Máte je jako berličku, když je vám úzko a smutno? Pak si možná ještě více škodíte. Alkohol i cigarety mohou vaše smutky výtazně prohloubit. Ano, v první chvíli se sice můžete cítit trochu lépe, ale po čase se „přehoupnete“ do ještě větší deprese. A to už vůbec nemluvíme o tom, jak se budete cítit druhý den, když přísun nikotinu a alkoholu ustane.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat