Hubení lidé častěji trpí depresí

Ne nadarmo si lidé říkají, když přiberou, že si aspoň obalili nervy. Výzkum z Jihokorejské republiky totiž jako jeden z mnoha potvrdil, že lidé štíhlí s minimem tuku v podkoží trpí častěji depresemi. Přitom ale není jasné, zda je hubenost rizikovým faktorem pro depresi, nebo deprese způsobí úbytek na váze. U žen ale platí, že i nadváha a obezita zvyšují riziko deprese.

Jinými slovy, jestli si někdo může obalit nervy nějakým tím kilem nadváhy, je to muž. Žena, pokud chce zůstat mentálně fit a zdravá, měla by si uchovávat také postavu v mezích normální hmotnosti.

„Jak podvyživenost, tak obezita zvyšují riziko deprese… lékaři by měli věnovat pozornost mentálnímu zdraví u osob, které jsou hubené. Ale podobně také u žen s nadváhou a obezitou je riziko deprese vyšší,“ tvrdí autoři ze Soulské národní lékařské univerzity.

Podle některých odborníků trpí obézní ženy depresí častěji proto, že žijeme v době posedlé štíhlostí, takže pokud má žena nějaké to kilo navíc, trápí se tím a vede to u ní k rozvoji psychických potíží.

Pomůže kniha

Jak zahnat smutek a splín? Sáhněte po knize! Čtení má totiž na psychiku člověka zásadní vliv i v mentálních funkcích, které se netýkají přímo učení a myšlení. Popdporuje totiž vztahy, sociální inteligenci, sebevědomí jedince a zlepšuje depresivní a úzkostné stavy.

Britská Čtenářská agentura provedla analýzu jednapadesáti největších studií zabývajících se vlivem čtení na lidskou psychiku. Vyplývá z nich samozřejmě, že čtení výrazně zlepšuje jazykové dovednosti a výkony ve škole a práci.

Ale čtení pro radost také zlepšuje komunikační schopnosti lidí, takže se výrazně zlepšují i mezilidské vztahy všech typů, navíc se u jedince zlepšuje sebevědomí a naopak omezují úzkostné a depresivní stavy vyvolané stresem.

„Jedinci, kteří čtou velmi často, mají lepší schopnost chápat postavení, etnikum, kulturu a politický názor druhých lidí,“ tvrdí Sue Wilkinsonová z Reading Agency v Londýně.






Celkem 10 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat