Snižte si doma teplotu. Předejdete tím obezitě a cukrovce

Pro člověka je typické, že se neustále snaží dosahovat maximálního pohodlí. Veškeré úsilí věnuje tomu, aby dosáhl maximálního komfortu. Ale vymoženosti jako topení a klimatizace umožňující nám žít trvale v příjemné teplotě prostředí zřejmě spíš škodí. Naopak časté změny teplot pod i nad komfortní rozmezí zvyšují citlivost tkání vůči inzulínu – to je důležitá prevence diabetu 2. typu a obezity.

A protože Západní společnost díky klimatizacím a topení v autech, domácnostech, kancelářích, obchodech a všech dalších interiérech žije v relativně stabilním teplotním klimatu, máme v Západních zemích epidemii obezity.

Podle vědců z Maastrichtské univerzity snížení teploty mimo komfortní zónu (rozmezí pro člověka ideální teploty vzduchu) vede k metabolickým změnám. Tělo se musí zahřívat intenzivněji, to souvisí s vyššími výdaji energie a také lepší reakcí tkání na inzulín.

Vědci z Maastrichtu přitom tvrdí, že snížení teploty v místnosti pomáhá pacientům s diabetem 2. typu, neboť u nich tyto změny teplot vedou k lepší reakci na inzulin a snížení hladiny krevního cukru.

„Po deseti dnech teplotních změn se zvýšila citlivost vůči inzulinu o čtyřicet procent,“ tvrdí profesor Wouter van Marken Lichtenbel z Maastrichtu.

Standardní komfortní rozmezí teplot pro interiér je kolem jednadvaceti až dvaadvaceti stupňů Celsia. Časté snižování této teploty na hodnotu dvaceti až devatenácti stupňů a střídání s vyšší teplotou by mohlo mít pozitivní vliv na metabolismus.

Co ještě pomáhá?

Střídání teploty nicméně není jediným prostředkem jak snížit riziko, že onemocníte diabetem 2. typu. Vaším spojencem v prevenci mohou být i některé potraviny! Například:

Mrkev

Tahle skromná zelenina, která je odjakživa součástí české kuchyně, by měla být v prevenci cukrovky vaším spojencem. Obsahuje totiž antioxidanty karotenoidy, které byly v několika studiích dány do přímé souvislosti s prevencí tohoto onemocnění. Pravidelná konzumace mrkve (společně s dalšími návyky z oblasti zdravého životního stylu) může riziko cukrovky snížit až o polovinu!

Špenát, kapusta, saláty

Zelenina pyšnící se tmavě zelenými listy by také neměla na jídelníčku chybět. Obsahuje totiž velmi silné antioxidanty, které podle vědců pomáhají snižovat riziko diabetu (a to až o 15 %). Doplnit je můžete také brokolicí nebo květákem, jež vašemu tělu tyto prospěšné látky dodají.

Borůvky

Ne nadarmo patří mezi takzvané superpotraviny. Nejenže obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi, ale navíc jsou plné antokyaninů – látek, jež nejen bojují s tukovými buňkami, ale také ovlivňují produkci hormonů regulujících hladinu cukru v krvi. Takže jen co budou mít sezónu, vyrazte do lesa!

Slunečnicová semínka

Obsahují tu správnou kombinaci vitaminů a minerálů, které vám pomohou ochránit vaše tělo před cukrovkou. Jsou totiž plná vitaminu E, mědi, selenu, zinku a hořčíku. Kromě toho obsahují zdravé tuky, jež se na prevenci diabetu také podílejí. Až budete příště přemýšlet, čím si posypat salát nebo co „zobat“ u televize, je to jasné!

Fazole

Luštěniny obecně jsou našemu organismu prospěšné, a tak bychom je měli na talíř zařazovat co nejčastěji. Obsahují kvalitní bílkoviny, sacharidy i vlákninu. A tato silná trojka pomáhá udržovat hladinu cukru tam, kde by měla být.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může přinést nové příležitosti pro posílení vašich partnerských vztahů. Pokud jste ve vztahu, očekávejte, že komunikace s partnerem bude jasnější a plná nových vhledů. Single Berani by se měli mít na pozoru, protože kolem se může objevit... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat