Snižte si doma teplotu. Předejdete tím obezitě a cukrovce

Pro člověka je typické, že se neustále snaží dosahovat maximálního pohodlí. Veškeré úsilí věnuje tomu, aby dosáhl maximálního komfortu. Ale vymoženosti jako topení a klimatizace umožňující nám žít trvale v příjemné teplotě prostředí zřejmě spíš škodí. Naopak časté změny teplot pod i nad komfortní rozmezí zvyšují citlivost tkání vůči inzulínu – to je důležitá prevence diabetu 2. typu a obezity.

A protože Západní společnost díky klimatizacím a topení v autech, domácnostech, kancelářích, obchodech a všech dalších interiérech žije v relativně stabilním teplotním klimatu, máme v Západních zemích epidemii obezity.

Podle vědců z Maastrichtské univerzity snížení teploty mimo komfortní zónu (rozmezí pro člověka ideální teploty vzduchu) vede k metabolickým změnám. Tělo se musí zahřívat intenzivněji, to souvisí s vyššími výdaji energie a také lepší reakcí tkání na inzulín.

Vědci z Maastrichtu přitom tvrdí, že snížení teploty v místnosti pomáhá pacientům s diabetem 2. typu, neboť u nich tyto změny teplot vedou k lepší reakci na inzulin a snížení hladiny krevního cukru.

„Po deseti dnech teplotních změn se zvýšila citlivost vůči inzulinu o čtyřicet procent,“ tvrdí profesor Wouter van Marken Lichtenbel z Maastrichtu.

Standardní komfortní rozmezí teplot pro interiér je kolem jednadvaceti až dvaadvaceti stupňů Celsia. Časté snižování této teploty na hodnotu dvaceti až devatenácti stupňů a střídání s vyšší teplotou by mohlo mít pozitivní vliv na metabolismus.

Co ještě pomáhá?

Střídání teploty nicméně není jediným prostředkem jak snížit riziko, že onemocníte diabetem 2. typu. Vaším spojencem v prevenci mohou být i některé potraviny! Například:

Mrkev

Tahle skromná zelenina, která je odjakživa součástí české kuchyně, by měla být v prevenci cukrovky vaším spojencem. Obsahuje totiž antioxidanty karotenoidy, které byly v několika studiích dány do přímé souvislosti s prevencí tohoto onemocnění. Pravidelná konzumace mrkve (společně s dalšími návyky z oblasti zdravého životního stylu) může riziko cukrovky snížit až o polovinu!

Špenát, kapusta, saláty

Zelenina pyšnící se tmavě zelenými listy by také neměla na jídelníčku chybět. Obsahuje totiž velmi silné antioxidanty, které podle vědců pomáhají snižovat riziko diabetu (a to až o 15 %). Doplnit je můžete také brokolicí nebo květákem, jež vašemu tělu tyto prospěšné látky dodají.

Borůvky

Ne nadarmo patří mezi takzvané superpotraviny. Nejenže obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi, ale navíc jsou plné antokyaninů – látek, jež nejen bojují s tukovými buňkami, ale také ovlivňují produkci hormonů regulujících hladinu cukru v krvi. Takže jen co budou mít sezónu, vyrazte do lesa!

Slunečnicová semínka

Obsahují tu správnou kombinaci vitaminů a minerálů, které vám pomohou ochránit vaše tělo před cukrovkou. Jsou totiž plná vitaminu E, mědi, selenu, zinku a hořčíku. Kromě toho obsahují zdravé tuky, jež se na prevenci diabetu také podílejí. Až budete příště přemýšlet, čím si posypat salát nebo co „zobat“ u televize, je to jasné!

Fazole

Luštěniny obecně jsou našemu organismu prospěšné, a tak bychom je měli na talíř zařazovat co nejčastěji. Obsahují kvalitní bílkoviny, sacharidy i vlákninu. A tato silná trojka pomáhá udržovat hladinu cukru tam, kde by měla být.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat