Modré, hnědé, zelené. Tyhle nemoci vám hrozí podle barvy očí

Říká se, že oko je oknem do duše. Ovšem jak se zdá, dokáže odhalit i některé nemoci těla. K jakým chorobám jsou náchylnější lidé s modrýma a k jakým s oříškovýma očima?

Je prokázáno, že některé nemoci mohou zanechat na našich očích stopy, aniž by ovlivnily náš zrak (např. vysoký krevní tlak), jiné pak přímo způsobují potíže se zrakem. Ovšem podle vědců jsou lidé s určitými barvami očí náchylnější k určitým chorobám. Samozřejmě to neznamená, že určitá barva očí způsobuje nemoc, nicméně statisticky mohou být její nositelé ve vyšším riziku, že určitou chorobou onemocní.

Světlé oči

Pokud vás příroda obdařila modrýma, zelenýma nebo šedýma očima, pak byste měli pečlivě dbát na ochranu své pokožky před škodlivými slunečními paprsky. Lidé se světlýma očima jsou totiž statisticky ve vyšším riziku onemocnění rakovinou kůže. Je to vlastně logické – světlé oči mívají lidé se světlou pletí, která je k tomuto druhu rakoviny náchylnější.

Častěji pak lidé s modrýma, zelenýma či šedýma očima onemocní věkem podmíněnou makulární degenerací, která velmi často stojí za ztrátou zraku.

Naopak vám statisticky méně hrozí šedý zákal, ale také onemocnění s názvem vitiligo, při kterém dochází ke ztrátě pigmentu a která se projevuje světlými skvrnami na kůži.

Tmavé oči

Máte naopak oči oříškové, hnědé, nebo dokonce černé? Pak jste statisticky ve vyšším riziku vzniku šedého zákalu, jedné z nejčastějších očních chorob, která je sice dnes u nás poměrně snadno léčitelná, nicméně v rozvojových zemích stále zůstává jednou z hlavních příčin slepoty. Dalším onemocněním, které může být s tmavýma očima asociováno, je vitiligo, při kterém dochází ke ztrátě buněk, jež tvoří pigment, a tak na kůži vznikají světlé skvrny (které jsou zcela bez pigmentu). Touto chorobou sice trpí jen okolo 3 % populace, statisticky však více lidé s tmavou barvou očí.

Na rozdíl od licí s modrýma či zelenýma očima vám hrozí nižší riziko rakoviny kůže (nicméně to neznamená, že byste měli ochranu před sluncem zanedbávat) nebo šedého zákalu.

Všímejte si změn

Většina lidí se ve vztahu k očím zaměřuje především na to, zda se jim nezhoršuje zrak. Všímejte si ale i změn v barvě očí, a to nejen duhovky, ale i bělma. Červené oči mohou znamenat podráždění, alergie, ale například i zánět, žluté bělmo pak často značí problémy s játry (například žloutenku).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat