Nebezpečné mýty o cukru: Když nesladím, vše je v pořádku. Omyl

O tom, jak moc nám cukr škodí, se ví už nějakou dobu. Ale zatímco jedni se jej snaží ze svého jídelníčku i života za každou cenu dostat pryč, druzí mají stále pocit, že jich se rizika, jež cukr představuje pro lidský organismus, netýkají. Možná za to mohou i mýty, které kolem jeho konzumace stále panují.

Na které si dát pozor především?

„Nejsem na sladké, tak jsem v bezpečí.“

Zatímco vaši přátelé jsou schopni vybílit cukrárnu a čokoláda je pro ně prakticky drogou, vy si nanejvýš občas dopřejete maminčin koláč, kousek narozeninového dortu nebo kostičku čokolády, když už je nejhůř. Ale rozhodně se mezi milovníky sladkého nepočítáte. A tak si na cukr dávat pozor nemusíte, nebo ano?

Ve skutečnosti si většina z nás vůbec neuvědomuje, kolik cukru za den spořádá. Podle odborníků by z něho mělo pocházet maximálně 10 % denního příjmu kalorií, ovšem většina z nás konzumuje až trojnásobné (a vyšší) množství cukru, často o tom ani nevíme. Skrývá se totiž nejen ve sladkostech!

„Nesladím, a tak je všechno v pořádku.“

Už jsme to nakousli v předchozím bodě – cukr není jen onen bílý prášek, který si spousta lidí sype do kávy či čaje. Cukr se skrývá ve spoustě potravin, aniž by to byl na první pohled patrné. Dokonce i v potravinách, které patří do kolonky „zdravé“ které mohou spoustu cukru obsahovat – cereálie, kupovaná smoothie, ovocné jogurty, müsli tyčinky… Upřímně řečeno, je téměř nemožné se cukru vyhnout, pokud si nedáte opravdu pozor. Takže fakt, že si nepřidáváte cukr do své oblíbené kávy, vás před tímto nepřítelem neochrání.

„Stačí, když vyřadím určité potraviny.“

Ano, to se zdá jako nejsnazší cesta, jak se s přidaným cukrem ve svém životě rozloučit. Ale často to nestačí. Pokud ochudíte jídelníček o pokrmy, jež máte rádi, dlouho vám vaše snaha nevydrží. Musíte se proto zaměřit i na to, co na svůj talíř zařadíte nového. Neuděláte chybu, pokud se vzdáte všech průmyslově zpracovaných produktů a budete se soustředit na čerstvé potraviny – ovoce, zeleninu, celozrnné pečivo, ryby, luštěniny, ořechy…

„Je třeba omezit i ovoce.“

Ne. Ovoce sice obsahuje cukr, ale v přirozené formě. A navíc byste se tím, že ovoci zakážete vstup na svůj talíř, ochudili o spoustu velmi důležitých živin – od vlákniny přes vitaminy a minerály až po antioxidanty. Zkrátka by byl přímo hřích připravit svůj organismus o tolik potřebných živin. Takže se budete muset poohlédnout po jiných způsobech, jak cukr ve své stravě omezit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat