Zdravé slazení: Cukr už nebudete potřebovat

Neustále všude čteme, jak bychom se měli vyhýbat cukru, protože škodí našemu tělu a vyvolává závislost. Jenže co když si nedovedete představit život bez oslazeného čaje či kávy nebo domácích pečených koláčů? Těchto dobrot se nemusíte vzdávat! Stačí vědět, čím cukr nahradit.

Skořice

Další a další výzkumy ukazují, že skořice není jen tak nějaké koření – dokáže regulovat hladinu krevního cukru (a tak mimo jiné může pomoci diabetikům), pozitivně ovlivňuje krevní tlak a dokáže urychlit metabolismus. A co víc, spolehlivě nahradí cukr například v kávě či v latte. Dokonalou dvojici tvoří s jablky – a ani nemusíte péct štrůdl. Prostě jablko nakrájejte na kousky, poprašte skořicí a užívejte si dokonalý (a nízkokalorický) dezert.

Vanilka

Toto koření má v sobě přirozenou sladkost. A tak cukr nahradí v celé řadě pokrmů – od sladkých dezertů přes jogurt nebo ovesnou kaši až po kávu či smoothie. Navíc chuť vanilky dokáže zlepšit náladu (což cukr rozhodně neumí), takže pokud s ní začnete den, budete mít úsměv na tváři ještě dlouho.

Pekařský slad

Tahle dobrota, kterou oceníte – jak název na povídá – především při pečení moučníků, se získává z naklíčeného ječmene. Má úžasnou chuť, ale minimum kalorií. Konzistencí připomíná med a seženete ho v obchodech se zdravou výživou.

Kakao

Pokud potřebujete někde nahradit čokoládu, je pravé kakao tou správnou volbou. Nejenže je nízkokalorické a plné úžasné chuti, ale také důležitých vitaminů a minerálů. Oceníte ho nejen při pečení, ale ochutit si s ním můžete například ovesnou kaši, jogurt nebo smoothie. Na čokoládu plnou kalorií a cukru už si ani nevzpomenete!

Hroznové víno

Potřebujete osladit smoothie? Byl by skoro hřích použít cukr nebo třeba sirup. Namísto toho vhoďte do mixéru několik kuliček hroznového vína. Jeho přirozená sladkost dodá smoothie dokonalou chuť a vy získáte další nálož důležitých živin pro svůj organismus. Mimochodem, rozmixované hrozny můžete využít i do některých typů těsta na pečení (například na muffiny apod.).

Banány

Zralé, měkké a sladké banány se mohou proměnit ve zdravý základ těsta na palačinky či lívance, ale také umí nahradit cukr ve spoustě dezertů. Osladí snídani nebo smoothie, zmražená dřeň dokonale nahradí zmrzlinu. A co víc, spolehlivě zaženou chuť na sladké, přičemž dodají tělu vitaminy a minerály (především tolik důležitý draslík).

Med či javorový sirup

Med je tradičním sladidlem, používaly ho už naše babičky. To javorový sirup je v našich zeměpisných šířkách docela novinkou. Ale obě ingredience nahradí cukr jak v teplé, tak studené kuchyni. Jen mějte na paměti – jedná se o vysocekalorické potraviny, a tak není radno to s nimi přehánět. Ptáte se, proč tedy jimi nahrazovat cukr, když po nich těžko zhubneme? Neobsahují takzvané prázdné kalorie, dodají totiž tělu důležité živiny, což cukr rozhodně nedovede.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat