Na chronickou bolest je káva lepší než ibuprofen

Vědcům z Bostonu se podařilo pochopit, proč lidem s chronickou bolestí a narušeným spánkovým cyklem nepomáhají běžné léky na tišení bolesti jako ibuprofen. Spánková deprivace totiž vyvolává vyšší citlivost vůči bolesti, kterou ale běžné v lékárně volně prodejné léky neutlumí. Tito lidé pak většinou užívají vyšší dávky léku a trpí negativními vedlejšími účinky těchto medikamentů. Daleko lepší pro ně je použít šálek kávy.

Vědci z Bostonu pracovali na několika experimentech s laboratorními hlodavci. Vystavili je spánkové deprivaci a poté měřili jejich reakci na bolest. U jedinců, kteří neměli dostatek kvalitního spánku, se brzy – stejně jako u lidí – zvýšila citlivost vůči bolesti a trpěli chronickou bolestí. Podání ibuprofenu či morfinu ale bolest neutlumilo, zato podání kofeinu či modafilinu ano. Jenže kofein a modafilin účinkovaly jen u jedinců s chronickou bolestí vyvolanou narušením spánku, nikoli v případě bolesti nesouvisející se spánkem.

Začarovaný kruh

Narušení spánku je často začarovaným kruhem pro chronickou bolest. Ta se dostavuje jako následek nedostatečného spánku, jenže sama narušuje dále kvalitní spánek.

Kofein působí na dopaminové centrum v mozku a zvyšuje nejen bdělost během dne, ale také snižuje citlivost vůči bolesti u jedinců, kteří jsou přecitlivělí kvůli nedostatečnému spánku. Je proto lepší řešit takovou bolest kofeinem než léky na bolest a zajistit především, aby došlo k obnově kvalitního spánku.

Nový pohled na věc

„Bylo překvapující, že běžná analgetika jako ibuprofen neblokovala zvýšenou citlivost vůči bolesti vyvolanou nedostatkem spánku,“ potvrdila spánková fyzioložka doktorka Chloe Alexandreová z Bostonu.

„Někteří pacienti s chronickou bolestí trpí nekvalitním spánkem a únavou během dne a některé léky na bolest samy o sobě mohou přispívat k těmto vedlejším potížím. Tato studie naznačuje, že musíme přistupovat k zvládání bolesti jinak podle stavu pacienta a jeho spánku,“ potvrdil doktor Kiran Maski z Bostonu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat