Horká koupel pomáhá hubnout. Střídání horké a studené sprchy posiluje zdraví

Vědci z Nizozemska a Británie tvrdí, že moderní společnost by neměla podceňovat význam koupelí, jimiž se lidé léčí od antiky. Horké koupele a také střídání studené a teplé vody totiž mají výrazně pozitivní vliv na celkové zdraví. Hodinová koupel v horkém prameni – a stačí také domácí vana – pomáhá spalovat energii a zlepšuje bilanci krevní glukózy. A střídání horké a studené sprchy rychleji regeneruje svaly, omlazuje pokožku a posiluje imunitu.

Podle vědců z Amsterdamu střídavá terapie teplou a studenou vodou – tři minuty v horké a minutu ve studené vodě po dobu dvaceti minut celkem – vede k výraznému posílení imunity. Lidé, kteří začnou tohle praktikovat, sníží riziko onemocnění chřipkou o třicet procent. Technika je přitom velmi oblíbená u sportovců, jimž pomáhá po náročném tréninku či závodu rychle zotavit unavené svaly a šlachy.

Metoda pracuje s fyziologickou reakcí cév na změnu teplot. V teplé vodě se cévy roztáhnou a pokožka prokrví, ve studené stáhnou a krev míří k srdci a do plic. Tam nasaje mnoho kyslíku a v dalším cyklu působení teplé vody dopraví tuto zásobu až hluboko do podkoží a do kůže či do svalů.

Střídání horké a studené vody silně aktivuje receptory v kůži, které vysílají řadu signálů do mozku. Dochází k vyloučení endorfinu a střídavá terapie studenou a teplou vodou tak účinkuje také jako antidepresivum.

Hodinová horká koupel je také velmi terapeutická. Spálí se při ní až 140 kilokalorií a zlepší bilance krevní glukózy a reakce tkání na inzulin. Podle vědců z University of Loughborough je tedy prevencí diabetu typu 2.

Pro krásu i dobrou náladu

Horkou koupel si můžete zpříjemnit těmi správnými přísadami. Ty ji totiž dokážou povznést na neopakovatelný zážitek, který navíc prospívá našemu zdraví i kráse. Takže co si do horké vody přisypat?

Meduňka pro úsměv

Svařte zhruba deset gramů meduňky ve vodě, nechte deset minut odstát a sceďte. Nálev pak přidejte do lázně, která by měla mít 38 stupňů Celsia. Věřte, že po dvaceti minutách se budete usmívat „od ucha k uchu“.

Sléz pro jemnou pleť

Dvě hrsti sušených květů slézu (seženete v lékárně) nasypte do plátěného pytlíku. Ten pak zavěste pod přitékající vodu. Do vany vhoďte ještě 200 gramů mořské soli. Sléz napomáhá prokrvování a to neuvěřitelně zjemní a vyhladí pokožku.

Levandule pro klidnou mysl

Voňavá levandule má zklidňující, posilňující a oživující účinky. 15 gramů přelijte vroucí vodou a nechte odstát. Po scezení nalijte do vany a nechte odplavit všechny starosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat