Mýty o opalovacích krémech, kterým musíte přestat věřit

S prvními letními slunečními paprsky vystaví spousta z nás svá bílá těla na dece ve snaze získat nějakou barvu. Ačkoli odborníci nevidí takové hry se slunečním zářením rádi, apelují alespoň, abychom se chránili krémy, oleji či mléky s ochranným UV faktorem. Jenže jako o všech oblastech zdraví, i o ochranných krémech začaly kolovat nejrůznější nepravdy.

Které jsou ty nejčastější?

Používat krém je škodlivější než se slunit bez ochrany

NE. Je to naprostá hloupost, která vznikla nesprávnou interpretací závěrů některých studií, jež se zaměřily na efekt určitých chemikálií, které některé ochranné prostředky obsahují. Především oxybenzon se skloňuje velmi často. Ano, velké množství této chemikálie bylo spojeno se snížením plodnosti či zvýšeným rizikem rakoviny, ovšem jak podotýká lékařka Mount Sinay Hospital v New Yorku Heidi Waldorf, není třeba panikařit. Podle ní bychom se museli mazat opalovacím krémem s oxybenzonem od hlavy až k patě každičký den po dobu 277 let, aby se škodlivé účinky této sloučeniny projevily stejně jako ve studiích u myší.

Drtivá většina opalovacích přípravků je přísně kontrolována, a tak žádné nebezpečí nepředstavují. Pokud nicméně nechcete nic riskovat, můžete sáhnout po výrobcích bez oxybenzonu – stačí číst etikety. Na každý pád je opalování bez ochrany nesrovnatelně škodlivější než slunění se s produktem s UV faktorem.

Žádné ochranné faktory před rakovinou nechrání

I toto tvrzení je mýtus. A i tento se opírá o jistou vědeckou studii. Ta se v roce 2010 vyjádřila k přímé souvislosti mezi ochranným faktorem a snížením rizika rakoviny tak, že neexistuje žádný jasný důkaz. Ovšem tento závěr už o pár let zpochybnil jeden z autorů tohoto výzkumu s tím, že výzkum vycházel z 23 studií, z nichž polovina se vyslovila pro spojitost mezi nižším rizikem rakoviny a krémy s UV faktorem, polovina pak tuto spojitost jasně neprokázala. Navíc se jednalo o studie retrospektivní, a tedy spoléhající především na nejistou lidskou paměť. O několik měsíců později nicméně vyšly závěry zcela nového výzkumu, z pera australských vědců. Ti po dobu 10 let sledovali více než 1600 lidí. A k čemu došli? K naprosto jasnému závěru, že každodenní používání přípravků s UV faktorem snižuje riziko melanomu (tedy smrtícího nádoru kůže) o 50 procent!

Zcela přírodní a účinný krém si mohu vyrobit i doma

Byla by to krásná představa a nespočet blogerů se nás o tom snaží desítkami receptů přesvědčit, ale lékaři jsou k domácím opalovacím krémům přinejmenším skeptičtí. I když jejich autoři slibují, že například olej z malinových semínek ochrání kůži jako krém s SPF 25, olej ze semen mrkve pak poskytne ochranu rovnající se SPF 35 nebo že kokosový olej se hodí pro přípravu krému s SPF 40, neexistuje pro to jediný důkaz.

Ano, je prokázáno, že některé poklady z přírody dokážou zmírnit zánětlivé procesy v pokožce vyvolané slunečními paprsky, a proto se díky nim efekt opalování neprojeví například bolestivostí či zarudnutím, ale o tom, že by ochránily před rakovinou kůže, neexistuje žádný vědecky podložený důkaz.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat