Antibakteriální mýdla nejsou účinnější než ta obyčejná se studenou vodou

Výrobci antibakteriálních mýdel a přípravků se snaží v reklamě na své výrobky děsit zákazníky nebezpečnými bakteriemi. Strach totiž funguje velmi spolehlivě. Jenže bakterie jsou vlastně našimi služebníky a spíš nám prospívají než škodí. Menšina jich je škodlivých a nebezpečných ale ani jich se při dodržování základních hygienických návyků nemusíme bát.

A mikrobiologové z New Jersey teď prokázali, že se především nemusíme bát strašáků z reklamy. Naprosto účinně ruce umyje to nejobyčejnější mýdlo a studená voda. To antibakteriální ve spojení s vodou teplou účinnější v prevenci nákazy choroboplodnými zárodky není.

„Studená voda ve spojení s obyčejným mýdlem odstraní stejné množství škodlivých bakterií jako teplá voda ve spojení s mýdlem antibakteriálním,“ tvrdí vědci z New Jersey.

Stačí se přitom mydlit deset vteřin, potřít důkladně celý povrch rukou a pak je pečlivě opláchnout vodou. Mytí teplou či vlažnou vodou je snazší a pocitově příjemnější, lépe oplachuje mýdlo a nečistoty. Ale s ohledem na likvidaci bakterií účinnější není.

„Lidé by se měli cítit příjemně, když si myjí ruce, proto používají vodu teplou, ale náš výzkum dokazuje, že teplota vody nezvyšuje účinnost odstranění nebezpečných bakterií,“ tvrdí profesor Donald Schaffner z Rutgers University.

Používání studené či vlažné vody při mytí rukou ale může přispět k šetření energií. Navíc aby samotná voda bez mýdla zabíjela bakterie, musela by být vařící, a působit na ně dokonce v řádu minut.

Jak je to s gely?

Ačkoli jsou poměrně drahé a trh s nimi rok od roku roste, antibakteriální gely na mytí rukou nenahradí obyčejné mýdlo a vodu. Podle vědců  obyčejné mýdlo za pár korun ve spojení s vodou zmůže víc než zmíněné gely.

„Nemáme žádné vědecké důkazy o tom, že antibakteriální mycí gely jsou lepší. Některé výzkumy naznačují, že látky obsažené v těchto gelech napáchají více škody než užitku,“ tvrdí Janet Woodcock, šéfka Centra pro hodnocení a výzkum léčiv při americkém Úřadu pro potraviny a léčiva (FDA).

Prodej obyčejného tuhého mýdla v posledních letech poklesl, zatímco prodej tekutých antibakteriálních gelů roste. Cena je nesrovnatelná a podle odborníků lidé vyhazují zbytečně peníze. Jak se zdá, hodí se antibakteriální gely především na cesty, nebo když si nutně potřebujeme umýt ruce a vodovod ani mýdlo nejsou v dohledu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat