9 tipů pro přežití dlouhé cesty autem bez cigarety

Protikuřácká opatření se už netýkají jen veřejných prostor. Například v Řecku nebo Skotsku není povoleno kouřit v autě, jsou-li spolucestujícími děti. I přesto může kuřák jízdu absolvovat v klidu. Poradíme vám, jak na to.

    * Domluvte si pravidla předem – ať už budete cestovat v roli řidiče, nebo spolujezdce, ujasněte si včas pravidla cesty se zbytkem posádky. Ostatní by měli pochopit, že vzdát se po dobu jízdy kouření je pro vás náročné, a proto by vám měli cestu co nejvíce ulehčit. Pokud máte možnost volby, vyberte si, zda chcete cestu absolvovat raději za volantem, nebo jako spolujezdec. Také se předem dohodněte, jak často budete dělat přestávky „na cigaretu“.
    * Nechte cigarety v kufru – aby vás cigarety zbytečně nelákaly, nechte je raději v kufru.
    * Dělejte kuřácké pauzy – přestávky dělejte v dohodnutých intervalech – pokud vás netlačí čas, klidně si je dopřávejte tak často, jak chcete, zvláště pokud řídíte.
    * Najděte si předem místo další zastávky – předem si s ostatními stanovte místo, kde uděláte další kuřáckou pauzu. Vyhnete se tak dohadům během jízdy, zbytečným zmatkům a nervozitě.
    * Vybavte se nikotinovými náplastmi a žvýkačkami – abstinenčním příznakům se můžete vyhnout pomocí přípravků s obsahem nikotinu. Dobře vám pomůže žvýkačka, silní kuřáci si mohou před cestou nalepit nikotinovou náplast a ještě se vybavit žvýkačkami.
    * Pokud neřídíte, najděte si činnost, která vás zabaví – důležité je, aby vás „náhradní“ aktivita bavila. Můžete luštit křížovky, sledovat filmy, hrát slovní hry se spolucestujícími nebo s nimi třeba zpívat.
    * Zaměstnejte ruce i ústa – i když kouřit nemůžete, jíst v autě zakázáno není. Vybavte se na cestu pochoutkami, které vám cigaretu na chvíli nahradí.
    * Spěte – pokud neřídíte a dokážete usnout, je spánek ten nejlepší způsob, jak přečkat nepříjemnou cestu.
    * Začněte odvykat – dlouhá cesta na dovolenou může být začátkem vašeho odvykání. Když se zbavíte cigarety jednou provždy, už nikdy nebudete výše uvedené rady potřebovat.

V České republice se o zákonu zakazujícím kouření v autě s dětmi na palubě zatím jen uvažuje. Kuřáci by ale v zájmu vlastního zdraví i zdraví svých potomků neměli potřebovat vnější nařízení, aby se cigarety za volantem dokázali vzdát.

Zdroj: www.ulekare.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat