Pitný režim – jak na něj?

S nastávajícím létem se stále častěji mluví o pitném režimu a jeho dodržování. Jenže co si pod tímto termínem vlastně představit? A jaké množství tekutin denně bychom měli svému tělu dodávat?

Tekutiny jsou pro náš organismus životně důležité. A tak se okolo pitného režimu neustále rojí mnoho teorií, říkajících nám, co máme, a co naopak nemáme pít, kolik bychom toho měli vypít, jak často pít, kdy nepít… A tak, jako je mnoho tvrzeních o pitném režimu pravdivých, je okolo něho i spousta mýtů.

Zbořme mýty

Tak například oblíbené pravidlo, že bychom měli vypít 8 sklenic denně, není tak úplně přesné. Vlastně je už hodně zastaralé. Jednak není přesně definováno, jaký objem by ony sklenice měly mít. Pokud vezmeme ty nejběžnější, dvoudeckové, dostaneme se k číslu 1,6 litru. A to je za den opravdu málo.

Zrovna tak neplatí, že máme pít, jen když máme žízeň, protože nám samo tělo říká, kdy se máme napít. Pocit žízně je velmi subjektivní a poměrně nepřesný – především starší lidé totiž pocit žízně postupně ztrácejí, takže jim často hrozí dehydratace.

Mimochodem, právě generace dnešních seniorů není většinou na dodržování pitného režimu příliš zvyklá, za jejich mládí se zkrátka o něčem takovém moc nemluvilo (ani nevědělo), a tak jsou schopni být „živi“ v podstatě z pár skleniček denně, což se ovšem dlouhodobě negativně promítá na jejich zdravotním stavu.

Poměrně rozšířené pravidlo, jež se poslední dobou stává spíše mýtem, říká, že černý čaj a káva silně dehydratují, a proto do pitného režimu nepatří (některé verze říkají, že se dokonce od celkového množství vypitých tekutin odečítají). Poslední studie ovšem nic takového neprokázaly, takže se od tohoto pravidla začíná ustupovat.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Pozor na fresh džusy. Mohou vám i uškodit

Kolik je dost?

A jsme u nejdůležitější otázky – kolik tekutin bychom měli denně vypít? Obecně se tvrdí, že objem přijímaných tekutin by se měl pohybovat okolo 2 až 2,5 litru, v horkých letních měsících nebo při náročném sportu či povolání neuškodí ani 3 litry.

Jenže, objevuje se otázka, jestli se dá toto pravidlo aplikovat na každého – 50kilovou slečnu i 120kilového kulturistu. Proto se objevila spousta vzorců pro výpočet denního příjmu tekutin. Jeden z nich, poměrně jednoduchý a rozšířený, radí vypít 0,5 litru tekutiny na každých (i započatých) 15 kg hmotnosti. Vážíte-li tady 75 kilogramů, měli byste vypít 2,5 litru tekutin denně.

Pitný režim je nutné rozdělit rovnoměrně během celého dne. Vypít najednou celé dva litry je hloupost – nehledě na to, že si můžete i ublížit. Vaše tělo tekutinu nestihne „zpracovat“ a vás bude bolet žaludek (nemluvě o tom, že následující hodiny se v podstatě nehnete z toalety). Takže si příjem tekutin rozvrhněte pěkně do celého dne. Na večer si nechávejte spíše menší množství, abyste se v noci nemuseli budit kvůli návštěvám toalety.

NEPŘEHLÉDNĚTE: 10 cviků pro sexy figuru do plavek! Začněte už dnes

Co ano a co ne?

Nejvhodnější je pro pitný režim samozřejmě voda (ideálně neperlivá, pokud pijete minerálky, pozor na obsah minerálů, některé se nedají pít denně), ale hodí se i bylinné či zelené čaje.

Do pitného režimu se samozřejmě počítají i nejrůznější limonády či ochucené minerálky apod., ale s těmi opatrně – většina z nich má tak vysoký obsah cukru, že si jejich častou a pravidelnou konzumací zaděláváte na problémy s nadváhou. Navíc obsahují nezřídka i celou řadu nejrůznějších barviv, ochucovadel, stabilizátorů, zkrátka nic, co bychom našemu organismu měli „cpát“ ve větším množství.

Naopak některé nápoje se do pitného režimu započítat nedají. Na prvním místě jsou to alkoholické nápoje, ale patří sem i 100% džusy či takzvané freshe. K jejich zpracování vyžaduje náš organismus vodu, takže spíše odvodňují – spadají proto spíše do pokrmů než nápojů. Pokud se nechcete džusů vzdávat, řeďte si je alespoň poměrem 1:1.
TIP Bety: Cvičíte, zdravě jíte, a přesto kila nejdou dolů? Poraďte se ZDARMA s naší dietoložkou Lenkou! Zeptat se jí můžete i na to, kde hledat motivaci k hubnutí!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat