Jídlo bohaté na sacharidy zvyšuje sebevědomí při vyjednávání

Typ jídla konzumovaný před odchodem na vyjednávání může ovlivnit úspěch tohoto smlouvání. Podle experimentálních výzkumů z Německa totiž některé živiny zvyšují sebevědomí a snižují riziko, že člověk přistoupí na nevýhodný kompromis či podmínky. Nejpozitivněji přitom působí to, před čím dietologové varují – sacharidy.

Lidé na Západě dnes přijímají ve své stravě nadměrné množství sacharidů. Ale zvláště polysacharidy jako škrob či jednodušší cukry konzumované před vyjednáváním ovlivňují úspěch tohoto smlouvání.

Je tomu tak především proto, že mozek potřebuje při tak náročné mentální činnosti hodně glukózy. A ta je dostupná právě nejlépe z natrávených sacharidů.

Za vším hledej dopamin

Konzumace sacharidů také souvisí s vyloučením dopaminu do mozku, jako by byl tento šťastný, že pusa dostala dávku škrobů a cukrů. Dopamin však působí pozitivně také na sebevědomí.

Ideální před odchodem na jednání je tedy celozrnné pečivo či cereálie. Ty jsou bohatým a pomalu se uvolňujícím zdrojem glukózy a vyvolávají nejsilnější odezvu v mozku.

Zrádné bílkoviny

Naopak osoby, které konzumují potraviny náročné na trávení – bohaté na bílkoviny a tuky – šunku, sýr apod., byli v experimentu při vyjednávání o třiadvacet procent méně úspěšní.

„Naše výsledky nově objasňují ohromný vliv potravy, kterou konzumujeme. To otevírá nové pohledy na problémy jako protispolečenské chování či globální problém podvýživy. To druhé může mít negativní důsledky nejen na fyzické zdraví, ale také na rozhodování s ohledem na společenská témata,“ tvrdí autoři z Univerzity v Lübecku.






Celkem 7 komentářů

Petr
07.07.2017
snegurka
26.06.2017
kattkaa
25.06.2017

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat