Antibakteriální mýdla mohou škodit těhotným

Skupina dvou set vědců tvrdí, že antibakteriální mýdla jsou hygienický nesmysl, který by lidé neměli vůbec kupovat. Nejenže není účinnější při odstraňování nebezpečných bakterií z rukou, ale látky v něm obsažené mohou škodit těhotným. Obyčejné mýdlo a voda jsou nejlepší přípravek na odstranění nebezpečných bakterií z rukou.

Výzkumy dokazují, že obyčejné mýdlo a voda jsou při hubení nebezpečných bakterií dokonce i při čištění domácnosti účinnější než drahé přípravky s antibakteriálními látkami, které v reklamě slibují dokonalou dezinfekci interiéru. Ale tyto antibakteriální látky jsou navíc škodlivé pro těhotné ženy a vyvíjející se plod.

„Lidé si myslí, že antibakteriální mýdlo nabízí lepší ochranu před chorobami, ale obecně antibakteriální mýdla nejsou účinnější než obyčejné mýdlo a voda. Zato antibakteriální látky nejsou bezpečné pro lidské zdraví,“ potvrzuje profesorka Barbara Sattler z University of San Francisco.

Antibakteriální, nebo obyčejné?

Antibakteriální mýdla jsou cenově dražší, protože spoléhají na to, že lidé stále věří tomu, že je zbaví choroboplodných zárodků lépe než mýdla klasická. Jenže obyčejné mýdlo a teplá voda zbaví ruce a tělo bakterií stejně dobře jako to antibakteriální. Jeho účinná látka triclosan přitom neúčinkuje proti virům, které jsou častějším původcem onemocnění včetně chřipky. A navíc dlouhodobé působení triclosanu může u dětí narušovat imunitu.

Po čtyřiceti letech výzkumů nemají americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a řada nezávislých studií žádné důkazy o tom, že by antibakteriální mýdlo (jeho účinná látka triclosan) mělo na zdraví lepší účinky než obyčejné mýdlo a teplá voda.

Antibakteriální mýdla obsahují účinnou látku triclosan, která velmi účinně hubí bakterie. Ale většinu chorob včetně chřipky působí viry, proti nimž triclosan neúčinkuje. Nejúčinnější metodou prevence bakteriální nákazy je pak pravidelné mytí rukou obyčejným mýdlem a teplou vodou, dále dodržování hygieny v kuchyni, mytí nádobí a oplachování potravin před konzumací.

Navíc existují důkazy z posledních čtyř let – publikované v odborných časopisech Allergy and Clinical Immunology či Environmental Health Perspectives – že děti vystavené dlouhodobému působení triclosanu mají horší imunitu a více trpí alergiemi (zvláště alergií na arašídy a sennou rýmou).

To podle odborníků souvisí s tím, že triclosan hubí veškeré bakterie, takže dětský organismus se s nimi nedostane do kontaktu. Imunita ale potřebuje jistou formu „nákazy“, aby mohla dobře fungovat. Zvláště v době, kdy se vyvíjí – u dětí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat