Severská strava plná ryb a zeleniny je nejlepší prevencí úpadku mozku

Ačkoli se jako lék na všechny civilizační choroby předepisuje v posledních letech strava středomořská, velmi zdravý je také jídelníček vikingů neboli nordická dieta. Ta sestává z velkého množství ryb, listové zeleniny, ovoce, rýže a kuřat. A podle švédských vědců je jednou z nejlepších jako prevence neurodegenerativních chorob, které začínají západní společnost klátit jako epidemie.

Nemocných s demencí – například Alzheimerovou chorobou – rok od roku přibývá. Zvyšuje se délka života, ale mozek nemládne. A lidé bohužel svým životním stylem k jeho úpadku výrazně přispívají.

Nordická strava se vyhýbá kořenové zelenině bohaté na cukry, bramborám a upraveným obilovinám. Ty se v tomto jídelníčku nacházejí pouze jako celozrnné.

„Jídelníček podobající se stravě vikingů, kteří jedli velké množství ryb a listové zeleniny, ovoce a celozrnné obiloviny, je ideální prevencí demence. Osoby, které se stravují tímto stylem trpí neurodegenerativními chorobami mnohem vzácněji,“ tvrdí vědci z vysoké školy Karolinska Insitutet ve Stockholmu.

Zaměřeno na ryby

O tom, že rybí maso především díky obsahu omega-3 mastných kyselin prospívá našemu mozku, víme už docela dlouho. Ale byla by chyba myslet si, že nám ryby nemohou prospívat i jinak. Proč je zařadit na jídelníček co nejčastěji?

Tlumí zánětlivé procesy

Omega-3 mastné kyseliny toho umějí v našem těle spoustu, mimo jiné dokážou pomoci s nejrůznějšími záněty, a tak například tlumí bolestivost takových onemocnění, jako je artróza.

Podporují zdraví srdce a cév

Dalším důvodem, proč konzumovat více ryb, je skutečnost, že látky v nich obsažené zvyšují elasticitu cév nebo snižují hladinu “zlého” cholesterolu, čímž snižují riziko srdečního selhání či cévní mozkové příhody.

Zlepšují zrak

Mastné kyseliny obsažené v rybách rovněž pozitivně ovlivňují zdraví našich očí.

Pomáhají proti diabetu

Jeden z výzkumů v roce 2011 ukázal, že pravidelná konzumace ryb pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi a tím i riziko vzniku cukrovky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat