Zadáno pro ženy. Tyhle potraviny byste měla jíst

Organismus ženy má na výživu trochu odlišné nároky než ten mužský. To by se mělo odrážet také ve skladbě potravin, jež bychom si měly jako zástupkyně „něžnějšího pohlaví“ nakládat na talíř. Co určitě zařadit do jídelníčku?

Rybí maso

Je plné důležitých živin – kvalitních bílkovin, minerálů, vitaminů (především vitaminu D) a také omega-3 mastných kyselin. A proto rybí maso (ideálně losos, tuňák, ale třeba i makrela či sardinky) prospívá nejen naší pleti či vlasům, ale i srdci, mozku a třeba i očím. Kromě toho působí zmíněné omega-3 mastné kyseliny protizánětlivě a bojují proti nafouklému bříšku (což například v době těsně před menstruací a během ní oceníme). Kromě toho jsou doporučovány i těhotným a kojícím ženám. Jen je třeba hlídat si, aby maso pocházelo z kvalitních ryb (kvůli případnému obsahu rtuti).

Lněná semínka

Nejenže jsou skvělým zdrojem vlákniny a důležitých vitaminů a minerálů, ale obsahují také lignany, u kterých některé studie naznačily pozitivní roli v prevenci rakoviny prsu. A tak není do věci zařadit je na jídelníček! Kromě toho lněné semínko pomáhá zdravému zažívání, ovlivňuje hladinu cholesterolu a podle některých výzkumů snižuje riziko srdečních onemocnění.

Tmavě zelená zelenina

Špenát, některé druhy salátů, ale například i kapusta jsou zdrojem řady živin. Obsahují poměrně velké množství vápníku, který pomáhá chránit kosti před osteoporózou, jíž trpí řada žen po menopauze. Dále v nich najdete vlákninu, ale také vitamin K, kyselinu listovou, jež hraje pozitivní roli v reprodukčním zdraví žen, řadu antioxidantů, železo, které ovlivňuje krvetvorbu (a tak je obzvláště důležité pro menstruující ženy) nebo vitamin C.

Tofu

Zapomeňte na předsudky hovořící o tofu jako o pouhé náhražce masa pro vegetariány! Tahle pochoutka by neměla chybět na jídelníčku především ženám v období premenopauzy a menopauzy. V této době dochází v těle k poklesu estrogenu, což může vyústit v některé známé obtíže spojené s přechodem. Strava bohatá na sóju (z níž se tofu vyrábí) však dokáže některé příznaky zmírnit, protože v těle do jisté míry imituje účinky estrogenu. Sice to není všelék, ale za menší počet návalů to stojí.

Jogurt

Obyčejný bílý jogurt představuje pro ženy (a nejen pro ně, samozřejmě) ideální svačinku. Jednak je zdrojem vápníku, takže pomáhá v prevenci osteoporózy, jednak obsahuje velmi kvalitní bílkoviny, jež potřebujeme mimo jiné pro svaly, a do třetice obsahuje probiotické kultury, takže prospívá našemu zažívání. Pokud navíc zvolíte jogurt řeckého typu, získáte pochoutku s poměrně nízkým obsahem tuku, a tedy i kalorií.

Luštěniny

Kdysi byly neoddělitelnou součástí českých jídelníčků, dnes jsou spíše popelkou. A to je škoda! Jsou zdrojem kvalitních bílkovin, spousty vlákniny pro zdravé zažívání a řady důležitých vitaminů či minerálů, včetně vitaminu B12, kyseliny listové či železa. Kromě toho jsou neskutečně univerzální surovinou – na internetu najdete tisíce zajímavých receptů (nebojte, není jen čočka na kyselo, kovbojské fazole a hrachová kaše), které jistě potěší i velmi vybíravé jazýčky.

Avokádo

Je jen dobře, že se avokádo pomalu zabydluje i u nás. Obsahuje totiž prospěšné tuky, které kromě našeho srdce prospívají i kráse našich vlasů a pleti (mimochodem, tady můžete avokádo použít zevnitř i zvenku – třeba v pleťové masce). Navíc je zdrojem vitaminu K, draslíku a luteinu, který podporuje zdraví našich očí. Jen pamatujte, že je poměrně kalorické, a tak ho nekonzumujte více než polovinu denně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat