Med místo cukru, čočka místo masa. Zdravé náhražky, které si zamilujete

Snažíte se proměnit svůj jídelníček tak, aby se více blížil jídelníčku z oblasti zdravého životního stylu? Pak vězte, že občas stačí poměrně málo. Třeba vyměnit některé méně zdravé či výživné potraviny za nějaké, které nám budou stejně chutnat, ale budou našemu tělu prospěšnější.

Se kterými „výměnami“ můžete začít už dnes?

Kysaná smetana vs. jogurt

Kysaná smetana je sice úžasnou pochoutkou, která skvěle doplní řadu pokrmů na našem talíři, je ovšem také dobrotou docela dost kalorickou, především kvůli vysokému obsahu tuku. Čím ji nahradit? Zkuste bílý jogurt! Především ten řeckého typu obsahuje mnohem méně kalorií a chutí se smetaně také blíží.

Oříšky vs. krutonky

Dopřáváte si rádi na salát krutony? Pak sice zeleninu obohacujete o další chuťový rozměr, ale upřímně řečeno, mnoho živin s krutonky svému tělu nedodáváte. Co takhle vyměnit je za hrstičku oříšků? Nasekejte je na drobnější kousky, nasucho lehounce opražte na pánvi a přisypte k salátu. Ano, jsou poměrně kalorické (ale ne o moc víc než ony krutony), ale dodají vašemu tělu vlákninu, proteiny a spoustu živin, o nichž si opečený chleba může nechat zdát.

Bylinky vs. sůl

O tom, že většina z nás se solí v jídle plýtvá a svému tělu jí dodává víc, než doporučují odborníci, není pochyb. Doporučené denní množství překračujeme několikanásobně. Co s tím? Jestliže chcete příjem soli snížit (a to je chvályhodný počin), neznamená to, že se budete muset živit stravou bez chuti a zápachu! Prostě si vezměte na pomoc nejrůznější bylinky a koření. Mimochodem, sůl skvěle nahradíte třeba citronovou kůrou…

Avokádo vs. máslo

Ponechme stranou spory, co je nejlepší mazat si na chleba (odvěký boj mezi máslem a margarínem), a zkusme se zaměřit na to, zda se nejrůznější máslové či majonézové pomazánky dají vůbec nahradit. Dají! Co takhle zkusit si chléb namazat rozmačkaným a ochuceným avokádem (někomu stačí sůl a pepř, někdo přidává česnek, jiný citronovou šťávu…)? Nejenže objevíte novou chuť, ale tělu dodáte vlákninu, vitaminy a zdravé tuky, které jim máslo a spol. těžko poskytnou.

Čočka vs. maso

Ačkoli je maso v jídelníčku většiny z nás důležitou položkou (tedy pokud nejste vegetarián), občas ho jíme až moc. Navíc si ne vždy vybíráme nejkvalitnější a nejlibovější kusy. Není proto od věci čas od času maso nahradit něčím jiným. Ideální jsou v tomto ohledu luštěniny, například čočka. Nahradit s ní můžete maso v řadě pokrmů, navíc dodá tělu vitaminy, minerály, vlákninu a také bílkoviny. Kromě toho nezatíží vaši peněženku tak jako například steak.

Datle a med vs. cukr

Ze všech stran slyšíme, jak bychom se měli vyhýbat cukru. A stále více vědeckých studií tyto hlasy podporuje. Jenže čím cukr nahradit? V našich zeměpisných šířkách je nejspíš nejdostupnější náhražkou med. Je plný důležitých vitaminů, minerálů a antioxidantů a jeho sladká chuť cukr nahradí zcela hravě. Pokud například pečete, můžete cukr nahradit mletými datlemi! Podpoří chuť vašeho cukrářského výrobu a navíc mu přidají vlákninu a vitaminy.

Vločky vs. cereálie

Ano, miska s ranními cereáliemi je skvělým způsobem, jak mít snídani hotovou během několika vteřin. Ovšem většina cereálií z obchodu je plná cukru a mnoho živin našemu tělu neposkytne. Zkuste raději ráno „přesedlat“ na ovesnou kaši! Stačí koupit vločky, přes noc je namočit a ráno do nich přidat třeba ovoce a zakápnout trochou medu. Taková snídaně je plná vlákniny a spousty živin, jež náš organismus potřebuje.

Banán vs. zmrzlina

Zdravé letní osvěžení? Vyměňte nanuk plný cukru a tuku za mražený banán! Jednoduše nakrájejte banán na tenké plátky, nechte ho zmrazit a poté rozmixujte. Přidat můžete trošku jogurtu nebo třeba medu, případně kakaa, a je to!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat