Méně než šest hodin spánku denně souvisí s nabýváním v pase

Nejzhoubněji působí na zdraví dva faktory životního stylu – nedostatek spánku a nadbytek tuku v pase. A přitom oba spolu úzce souvisejí. Osoby spící méně než šest hodin denně, mají totiž o tři centimetry v obvodě pasu navíc. Přitom tuky v této partii těla jsou nejnebezpečnější z hlediska zdraví oběhové soustavy a zánětlivosti tkání.

Vědci z Leedsu prokázali, že jedinci spící šest a méně hodin denně, jsou v průměru o tři centimetry v obvodě pasu obéznější. Mají také vyšší tlak krve, více nedobrého cholesterolu v krvi, vyšší hladinu cukru v krvi a sníženou činnost štítné žlázy.

„Obezita přispívá k rozvoji mnoha onemocnění, nejvíce pak k diabetu 2. typu. Chápání toho, proč lidé tloustnou, je nezbytné pro řešení veřejného zdraví,“ vysvětluje doktor Greg Potter z University of Leeds.

V jeho studii se ale neprokázalo, že by lidé spící šest a méně hodin konzumovali nezdravější stravu, což autory překvapilo.

„Protože jsme zjistili, že dospělí, kteří spali málo, byli ve srovnání s těmi, kdo spali dostatečně, obéznější, zdůrazňuje naše studie význam dostatečné délky spánku pro zdraví člověka. Potřebná délka spánku se mezi jedinci liší, ale obecně platí, že tyto rozdíly jsou v rozmezí sedmi až devíti hodin, což je optimum pro dospělého člověka,“ tvrdí spoluautorka doktorka Laura Hardie.

Sbohem, pyžamo

Že je spánek pro lidské zdraví klíčový, to je jasné. Ovšem nejde jen o to, jak dlouho spíme, ale také jak kvalitně. Napadlo by vás, že na spánek a celkové zdraví vašeho organismu má vliv i taková věc, jako je pyžamo?

Každý zná slastný pocit na vyhřátém lůžku pod teplou přikrývkou, když venku řádí zima. Konejšivé pocity si mnozí umocňují sametovým povlečením a teplým flanelovým pyžamem. Měkoučko a teploučko je ale pro lidské zdraví zhoubou. Naopak všichni lidé by měli spát nazí, což potvrzují další a další studie zabývající se celkovým zdravím člověka a metabolismem. Nadměrné teplo v posteli produkuje stresové hormony, přispívá k obezitě a decimuje libido a mužskou plodnost.

Nadměrná produkce kortizolu vlivem vyšší teploty v posteli působí zhoubně na všechny orgány, ale také podporuje chuť k jídlu a vyvolává nutkání přejídat se. Navíc zvyšuje obsah bílého tuku v podkoží a snižuje obsah hnědého tuku, který podporuje spalování a udržuje postavu štíhlou. U mužů při vyšší teplotě na lůžku klesá hladina testosteronu, ohrožena je erekce, libido a přehřívání varlat ve spodním prádle či pyžamu vede ke zhoršení kvality spermií.

Nahota partnerů pod peřinou navíc posiluje jejich vzájemné pouto, sbližuje je a zvyšuje šanci na sexuální kontakt. Pyžamo či spodní prádlo představují mechanickou, hormonální i psychickou bariéru a přispívají k odcizení partnerů žijících spolu dlouhodobě.

„Když spíme nazí, znamená to, že naše tělo je v noci chladnější, to podporuje nejenom kvalitu spánku, protože se ví, že tělo potřebuje k usnutí a hlubokému spánku nižší tělesnou teplotu, ale nižší teplota zlepšuje metabolismus, je prevencí diabetu, přispívá k rychlejšímu spalování, zvětšení množství hnědého tuku, lepší celkové kondici, posílení libida a plodnosti zvláště u mužů,“ tvrdí doktorka Sarah Brewer, která se dlouhodobě zabývá vlivy životního stylu na celkové zdraví západního člověka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat