Osamělost je smrtelnější než obezita

Nedostatek spánku, obezita a také osamělost jsou největšími zabijáky dneška. Trpí jimi totiž značná část populace. Všechny tři faktory prokazatelně souvisejí s horším zdravím a kratším životem. Vědci z USA ale teď zjistili, že cítit se osaměle a opuštěně je horší pro zdraví a dlouhověkost, než dokonce tolik zhoubná obezita.

Zatímco osamělost zvyšuje riziko úmrtí před sedmdesátkou o padesát procent, obezita o třicet procent.

„Být napojený na druhé společensky je všeobecně považováno za základní lidskou potřebu, klíčovou jak pro dobrý pocit, tak pro přežití. Extrémní příklady dokazují, že třeba malé děti, které jsou v ústavní péči bez blízkého lidského kontaktu neprospívají a často umírají, také proto byla sociální izolace a vylučování používáno jako forma trestu. Nicméně dnes zažívá značná část populace sociální izolaci a ta působí zhoubně na jejich zdraví. Osamělí lidé umírají dříve,“ tvrdí profesorka Julianne Holt-Lunstad z Brigham Young University v Utahu.

Netýká se jen seniorů

Sociální vyloučení se ale netýká jen starších osob, mnohdy postihuje i dospívající mládež, která je kvůli jinakosti vytlačena z kolektivu a trápí se depresemi. To vše přitom přispívá k rozvoji nebezpečných onemocnění a zvyšuje riziko sebevražd.

U mladých jedinců osamělost vyvolává záněty v tkáních stejně intenzivně jako nedostatek pohybu. U starších jedinců zase samota vyvolává především vysoký krevní tlak.

Podle těchto objevů je tedy stejně důležité podporovat dospívající a mladé dospělé, aby si tvořili široké sociální vztahy a pěstovali dovednosti pro mezilidské interakce, jako propagace zdravého stravování a fyzických aktivit,“ uvedla doktorka Kathleen Mullan Harris z University of North Carolina.

Vztahy s přáteli a příbuznými podporují zdravé chování, ale jsou také oporou v těžkých životních chvílích, kdy je organismus vystaven nejvyšší míře stresu a nejvíce náchylný k rozvoji vážných chorob. U osamělých lidí je hladina stresových hormonů a dalších látek v krvi stabilně vyšší.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat