Pití kávy snižuje vnímání sladkosti. Víc nám potom chutnají dezerty

Američtí vědci doporučují osobám, které chtějí hubnout, aby vysadily kávu. Pití tohoto nápoje totiž souvisí se sníženou schopností vychutnat si naplno sladkost cukrů. A to pak vede k přejídání se sladkostmi, což prokazatelně souvisí s přibýváním tukových zásob na těle.

„Osoby, které mají problémy hubnout, by měly vynechat pití kávy,“ tvrdí vědci z Cornellovy univerzity v New Yorku.

Profesor Robin Dando prokázal v experimentálním výzkumu, že osoby, které pijí kávu s kofeinem, nevnímají tolik sladkost a mají tendenci jíst více potravin obsahujících cukr.

„Když pijete kofeinovou kávu, změní se tím vaše vnímání chuti, což může mít dlouhodobý účinek. Takže když jíte něco po pití kofeinové kávy nebo jiných nápojů s kofeinem, budete vnímat chutě jinak,“ vysvětluje profesor Dando.

Lepší reakce

Nicméně přes výše napsané se nedá kávě a kofeinu upřít i řada pozitivních účinků. Nedávno vědci z Anglie zjistili, že kofein má pozitivní vliv na mentální funkce a může být nápomocen v prevenci a léčbě demence.

Kofein totiž zlepšuje kognitivní funkce, pozornost a především zkracuje reakční čas. Tedy člověk po požití této látky obsažené v kávě rychleji myslí a pohotověji reaguje. Pozitivní účinky kofeinu jsou patrnější u osob vyššího věku.

„U zdravých lidí dochází ke zlepšení reakčního času kognitivních funkcí. Zjistili jsme také, že čas nutný na zpracování informace při jednoduchém rozhodování se rovněž zlepší,“ uvedl doktor Kanchan Sharma z University of Bristol v rozhovoru pro deník The Mail.

Kofein je nejužívanější stimulant v lidské společnosti. Jeho možnosti farmakologické jsou přesto stále málo probádané. Podle všeho by však mohl pomáhat také lidem s neurodegenerativními chorobami.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat