Vysocí lidé mají řadu výhod. Častěji ale trpí cévní trombózou

Být nadprůměrné výšky má nesporné výhody. Zvláště mužům pomáhá k většímu úspěchu u žen. Jenže podle švédských vědců výška postavy souvisí také s nespornými nevýhodami. A to zdravotními. Kupříkladu lidé nadprůměrné výšky trpí mnohonásobně více žilní trombózou, která může mít fatální následky.

Vysocí lidé mají totiž delší žíly, je logické, že vzhledem k tomu a gravitačním vlivům na oběhovou soustavu jsou ohroženi více vznikem krevních sraženin v dolních končetinách. Když se trombus utrhne a dostane do srdce či plic, může dojít k náhlému úmrtí.

Z třicetiletého sledování 2,7 milionu Švédů vyplývá, že jedinci mající méně než 1,57 metru jsou o pětašedesát procent méně ohroženi trombózou ve srovnání s lidmi, kteří mají 1,85 metru a více.

„Může to být tím, že vysocí lidé mají delší žíly a celkovou plochu v nich, takže mají více místa, kde může dojít k problému,“ míní autor výzkumu doktor Bengt Zöller z Lundské univerzity.

Hrozí i mně?

Žilní trombóza má několik příčin. Vzniká zpomaleným průtokem krve žílami. Následkem toho dojde k poškození žilních cév, které se ucpávají, a vznikne krevní sraženina. Pokud se objeví, musí být neodkladně léčena, jinak hrozí její uvolnění, které může způsobit plicní embolii či může kolovat žilami až k srdci. Proto je trombóza nebezpečná a je důležité myslet na prevenci.

Trombóza je také záludná tím, že se ve velké většině případů neprojevuje příliš dramatickými příznaky. Může se jednat o otoky, bolestivost či zarudnutí. Bolest ale po čase vymizí a tak tomuto příznaku nevěnuje mnoho lidí pozornost. Odhadovaný výskyt trombózy je však cca 160–180 jedinců na 100 tisíc obyvatel za rok.

Vznik trombózy je často spojený s nedostatkem pohybu. Nejohroženější skupinou lidí jsou ti, kteří mají sedavé zaměstnání, hodně cestují, starší lidé či lidé s vysokým krevním tlakem, vysokou hladinou cholesterolu, nadváhou, kuřáci nebo lidé, kteří jsou vystaveni nadměrnému stresu.

Obecně se pro minimalizaci vzniku trombózy doporučuje dodržovat zdravý životní styl, nekouřit, dbát na dostatek pohybu, vyhýbat se stresovým situacím a v případě dlouhé cesty v pravidelných intervalech protáhnout nohy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat