Bylinkový čaj a černá káva snižují riziko tvrdnutí jater

Tvrdnutí jater je způsobeno vznikem zjizvení v jejich tkáni. Tento projev souvisí se ztučněním jater a může vyústit až ve velmi závažné onemocnění známé jako cirhóza. Podle nizozemských vědců se ale před těmito potížemi chrání nejen ti, kdo nekonzumují alkohol v nadměrném množství a stravují se zdravě, ale také jedinci, kteří pijí bylinkové čaje a kávu.

Jeden šálek bylinkového čaje a čtyři šálky kávy se jeví jako vhodná prevence tuhnutí jater následkem zjizvení. U osob, které už trpí nealkoholovým ztučněním jater, pak konzumace kávy snižuje tuhost jater a riziko rozvoje cirhózy.

„Byli jsme zvědaví, jestli konzumace kávy bude mít podobný účinek na tvrdost jater u jedinců bez chronického onemocnění tohoto orgánu,“ uvedla doktorka Sarwa Darwish Murad z Erasmovy univerzity v Nizozemsku.

Z analýzy stravovacích návyků několika tisíc osob a jejich rizika jaterních onemocnění vyplývá, že jeden šálek bylinného čaje denně nebo čtyři šálky kávy denně souvisejí s výrazným snížením rizika zjizvení jater a rozvoje cirhózy.

Pomocníci pro játra ve formě

Předchozí výzkumy nicméně odhalily i další pomocníky při snaze pro udržení jater ve formě. Které neopomíjet?

Česnek

Starý dobrý česnek nejenže aktivuje v játrech enzymy potřebné pro odbourávání toxinů, ale navíc působí i jako přirozený „čistič“ jater. Děkovat za to můžeme allicinu a argininu, dvěma mocným antioxidantům, jež česnek obsahuje.

Avokádo

Ještě jste tuhle exotickou plodinu stále nezařadili na talíř? Pak to udělejte! Kromě spousty pozitivních vlivů na náš organismus dokáže tahle superpotravina čistit játra. „Na vině“ je antioxidant glutathion, který chrání jaterní buňky před poškozením.

Kurkuma

Zdá se, že tohle koření dokáže prostě všechno. Ano, i prospívat játrům. Snižuje totiž míru poškození jater volnými radikály, kromě toho napomáhá tvorbě žluči a podporuje snazší trávení tuků.

Grapefruit

Nejenže obsahuje grapefruit spoustu vitaminu C, ale dodá našemu tělu i antioxidanty, které podporují vyplavení toxinů z organismu a zabraňují poškození buněk. Kromě toho obsahuje antioxidant naringenin, který játra chrání před některými nemocemi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34
192 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:24

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat